Boot kopen tips

YachtFocus helpt! Advies voor het kopen van een boot

Een boot kopen bestaat uit 5 fasen, zowel voor beginnende als voor ervaren watersporters:

  1. Wat wil ik, waar wil ik varen?
  2. Oriënteren: wat is zoal te koop passend bij mijn wensen?
  3. Boten bekijken
  4. Kopen
  5. Varen

Fase 1: Wat wil ik, waar wil ik varen?

De financiële kant van een boot kopen is vergelijkbaar met de aanschaf van een auto of een huis: u doet het niet dagelijks en het gaat om veel geld. Dus is het zaak om vooraf na te denken en zorgvuldig te handelen. Onvergelijkbaar met auto’s, die op elke weg kunnen rijden, is dat je vooraf moet bedenken op wat voor water je vaart. De ideale boot voor plassen en kanalen is ongeschikt op zee, en omgekeerd. Een hoge boot is ongeschikt voor de grachten van uw stad. Met een diepstekende boot loop je vast op binnenmeren en kleine vaarten. Bent u niet zeker van uw zaak, bespreek het met anderen, bezoek een botenbeurs en huur eerst eens een keertje een boot. Meer informatie over het voorbereidende denkwerk leest u hier.

Een boot is een plezierobject. U moet wel een heel fanatieke watersporter zijn om daar werkelijk alles voor opzij te zetten (al zijn er daar genoeg van want het is een hoogst verslavende hobby). Dus: hoe vaak bent u van plan te varen, met wie en wat is uw financiële grens? Bent u bereid bij te lenen door middel van een persoonlijke bootlening of scheepshypotheek? Kan dat wel in uw situatie? Zoek het vooraf uit en neem gerust contact op met een financieel specialist op watersportgebied. Advertenties van gespecialiseerde bootverzekeraars en financiers vindt u in YachtFocus Magazine en als banners op deze website.

Betrek ook de jaarlijkse kosten van liggeld, reparaties en onderhoud. Denk bij liggeld zowel om de ligplaats tijdens het zomerse vaarseizoen, als de winterligplaats op de wal, mogelijk overdekt. Ligplaatsen vindt u hier en als u klikt op het websiteadres van de jachthavens kunt u een indruk van hun tarieven krijgen. Reparaties en onderhoud kunt u zelf doen (maar dat kost tijd) of uitbesteden. De condities op het het water zijn zwaar, goede spullen die tegen een stootje kunnen zijn niet goedkoop, terwijl de gemiddelde boot er bomvol mee zit. Goed servicebedrijven vindt u hier.

Fase 2: Oriënteren: wat is zoal te koop passend bij mijn wensen?

Er zijn honderden merken boten, uiteenlopende modellenreeksen, uiteenlopende uitvoeringen van kaal tot bomvol opties, en verschillende onderhoudstoestanden. Dit laatste mede doordat boten lang meegaan en er vaak geklust wordt. Als beginnende watersporter ziet u door de bomen haast het bos niet meer. Zelfs ervaren bootjesmensen komen, als ze zich goed oriënteren, vaak tot verrassende keuzen. Neem de tijd om te kijken en te vergelijken. Gaat het om een gebruikte-bootaankoop, bel dan ook eens met de importeur van het merk en vraag hem naar zijn advies over bijvoorbeeld bekende aandachtsplekken op het specifieke bootmodel.

Botenbladen

Oriënteren op boten begint het best met het maandblad YachtFocus Magazine. Daar staan duizenden boten met foto gerangschikt op categorie en op lengte, pagina na pagina. In één oogopslag ziet u wat er allemaal mogelijk is, ideaal om boten te vergelijken. Voor meer informatie over ons blad, zie hier.

Botenbeurzen

Op een botenbeurs ligt een uiteenlopend botenaanbod op rij, klaar om door u bekeken en vergeleken te worden, net als in een botenblad maar dan ’in real live’. Er zijn botenbeurzen voor nieuwe boten, bijvoorbeeld Boot Holland in februari te Leeuwarden en er zijn botenbeurzen speciaal voor gebruikt aanbod, zoals de Boten- en Camperbeurs Gorinchem in september.

Internet

Op internet staan boten in de regel veel uitgebreider beschreven dan in een blad mogelijk is. Dus hebt u in een blad of op een botenbeurs uw eerste voorkeuren bepaald, dan vindt u op internet diepgaande informatie over boten op uw ’shortlist’. Vergelijken kan trouwens ook best meteen op internet: op deze botensite YachtFocus.com kunt u uw persoonlijke account aanmaken, boten bewaren en onderling vergelijken.

Als u al enigszins weet wat u wilt en wat mogelijk is binnen uw budget, dan is onze botensite de goede volgende stap voor de aankoop van een boot. Op YachtFocus.com kunt u aan de hand van uw wensen boten selecteren en van elke boot is een schat aan gegevens beschikbaar, met onbeperkt foto’s, films en bijvoorbeeld de originele werfbrochure. Voor tientallen bedrijven geldt dat ze nieuw binnengekomen bootaanbod als eerste op onze site YachtFocus.com plaatsen. Bovendien koppelen we persberichten en artikelen over het merk of de jachtmakelaar aan zijn boten, voor nóg meer informatie. Deze artikelen zijn afkomstig uit YachtFocus Magazine of van de bekende watersportnieuwssite Boot Aan Boot.

De fase oriënteren eindigt met een lijstje voorkeursboten om in het echt te bekijken. Het is handig om nu nóg een internetronde op YachtFocus.com in te lassen, waarin u alle boten van hetzelfde merk en model op uw lijst nogmaals bekijkt. Emotie speelt – zeker bij particuliere verkopers – een rol bij het bepalen van de vermeende waarde en dus vraagprijs. De duurste uit de range hoeft niet de beste te zijn en omgekeerd hoeft de goedkoopste niet de slechtste te zijn. Bel gerust een verkoper en vraag waarom zijn of haar boot qua prijs zo afwijkt van de rest.

Fase 3: boten bekijken

Vroeger was het gebruikelijk om op een jachtmakelaar af te stappen en uit zijn hele aanbod in de verkoophaven een keuze te maken. In dit internettijdperk gebeuren oriëntatie en voorselectie online, om vervolgens gericht op die ene of op enkele gekozen boten op uw ’shortlist’ af te gaan. U bent dan vooraf goed geïnformeerd en het bespaart tijd en reiskosten.

Voordat u gaat kijken, bel eerst met de adverteerder om te vragen of de boot nog te koop is en of deze te bezichtigen is. Dat bespaart u een mogelijk vergeefse reis. Een groeiende groep jachtmakelaars heeft geen verkoophaven, dus dan heeft het sowieso geen zin om naar de vestigingsplaats te reizen om de boot te bekijken. In het geval van een particuliere aanbieder, moet een voor beide partijen geschikt kijkmoment worden overeengekomen. Jachtmakelaars gaan zeker bij een eerste bezichtiging niet altijd mee aan boord. Als u zich vooraf identificeert, krijgt u soms de sleutel mee en kunt u op uw gemak rondkijken.

Voor een eerste bezichtiging is een vluchtige rondgang aan boord voldoende om te bepalen of u inderdaad interesse hebt. U hebt echter een onderzoeksplicht als koper, dus als de boot bevalt en voordat u wilt gaan bieden moet u verder kijken dan uw neus lang is. Bij de tweede bezichtiging geldt: bekijk echt alles aan boord, zonder dingen los te maken of sporen achter te laten natuurlijk. Til vloerpanelen op. Maak kastjes open. Kruip over het dek. Kunnen deuren, ramen en luiken soepel open? Zitten de banken en stoelen lekker? Zijn de bedden lang genoeg (tip: rolmaatje meenemen). Bekijk de motor en gebruik de lamp in uw smart phone voor alle hoekjes. Bekijk de eventuele zeilen. Neem de tijd en maak aantekeningen of foto’s. Bent u tevreden en hebt u serieuze interesse, dan is het tijd om een derde stap in het kijkproces te doen; namelijk het starten van de motor en diverse apparatuur, en bijvoorbeeld het uitrollen van de zeilen. Daar zal de eigenaar of zijn jachtmakelaar persoonlijk bij willen zijn.

Meerdere bezichtigingen vooraf zijn aan te raden. Probeer boten te bekijken op regenachtige dagen; dan vallen lekkages meteen op. Zorg wel dat u kijkt bij daglicht, want bij schemer ziet u minder.

Proefvaarten in de kijkfase zijn hoogst ongebruikelijk. Doorgaans zal er eerst prijsovereenstemming moeten zijn. Verder is het moeilijk om uit een proefvaart conclusies te trekken over het vaargedrag bij andere omstandigheden. Het lezen van een boottest maakt u soms wijzer dus probeer die te vinden op internet of vraag ernaar bij de oorspronkelijke werf of importeur. Vraag hem naar zijn advies over bijvoorbeeld bekende aandachtsplekken op het specifieke bootmodel. U kunt daarvoor ook te rade gaan bij scheepsexperts die in sommige gevallen over een databank met informatie beschikken.

Fase 4: kopen

Daarna wordt het tijd voor een bod. Dat werkt net als bij huizen: boten zijn in de afgelopen jaren nogal in prijs verlaagd en worden anno 2015 vaak voor de vraagprijs verkocht, zeker als het een courant model van een recent bouwjaar betreft. Wilt u de boot graag en heeft u vergelijkend onderzoek op internet gedaan, dan is de vraagprijs misschien niet teveel gevraagd. Biedt u veel te laag, dan loopt u kans de verkoper tegen de haren in te strijken en is de relatie verstoord. Hoe dan ook: een verkoop komt rechtens tot stand zodra uw bod is geaccepteerd, ook mondeling, dus weet wat u doet en noem ontbindende voorwaarden over bijvoorbeeld financieringsmogelijkheid, onbelaste levering  in de staat van bezichtiging (dag en locatie) en wat te doen als problemen blijken bij nog te verrichten aankoopkeuring door een scheepsexpert.

U zal vervolgens gevraagd worden een koopovereenkomst te tekenen en een aanbetaling te doen, doorgaans 10% van de koopsom. In plaats van een aanbetaling volstaat soms een bankgarantie. Wilt u niet zomaar aan ’een vreemde’ overboeken, regel de aankoop dan via een notaris die het geld pas doorsluist al alles in orde bevonden is door alle partijen. Of betaal naar de derdegelden-rekening van het bedrijf, als men daarover beschikt, al biedt dit laatste geen 100% zekerheid.

Financiering vooraf regelen
Eigenlijk moet u niet bieden op een boot als u niet vooraf zekerheid hebt over uw financiële situatie en u dus niet weet of en tot welk bedrag u kunt financieren. Financieringsmogelijkheden voor boten kunnen tegenvallen: de looptijd is korter dan voor een huis en het percentage van de waarde is lager. Financieren van boten is specialistenwerk. Gespecialiseerde bedrijven vindt u aan de rechterkant van elke pagina met bootdetails op onze site.

Aankoopkeuring
Koop nooit een boot zonder aankoopkeuring, punt uit. Een aankoopkeuring laat u niet verrichten door een willekeurig vrindje dat wel kan varen. Die zien wel wat u zelf ook kunt zien, maar een expert heeft ervoor gestudeerd en komt achter problemen die voor leken verborgen blijven. Het is gebruikelijk dat een boot probleempjes heeft, zelfs al ziet alles er op het oog goed uit. Dan gaat het om de vraag of u kunt leven met geconstateerde gebreken, of dat reparaties moeten gebeuren voor normaal gebruik. En hoe duur zijn dan die reparaties naar verwachting? Aan de hand van het expertiserapport wilt u misschien offertes voor werkzaamheden opvragen. In de regel (maar niet altijd) wordt afgesproken als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst dat herstel van gebreken niet meer mag kosten dan 10% van de aankoopsom. Zo ja, dan ketst de aankoop af. Dan kunt u overigens nog steeds besluiten tot aankoop, maar dan na een onderhandelingsronde waarin de verkoopprijs omlaag gaat met het te verwachten bedrag voor reparaties. Bij minder dan 10% is het gebruikelijk dat het te verwachten herstel- of vervangingsbedrag wordt afgetrokken van de koopsom. In dat geval betaalt dus in feite de verkoper.

De keuze van een goede expert is belangrijk. U kunt gerust afgaan op adviezen van jachtmakelaars bij de keuze van een expert. Diverse beroepscodes maken dat experts zich onafhankelijk genoeg zullen opstellen. U kunt ook zelf een expert zoeken: in YachtFocus Magazine of ter rechterzijde van elke detailpagina over een boot op deze website adverteren ze volop.

Fase 5: varen

Alles is geregeld, de transactie wordt afgerond. Het restant van het geld moet worden overgemaakt. Doe dit zo kort mogelijk op het moment van feitelijke overdracht van de boot. Het is fijn als u inmiddels zo’n prettige relatie met de oorspronkelijke eigenaar hebt opgebouwd, dat deze bereid is u de werking van alles uit te leggen en nog wat tips mee te geven, of wellicht een eerste tochtje te begeleiden. Dat pleit voor het onderhouden van goed contact gedurende het hele aankoopproces, u plukt daar nu de vruchten van.

Nu moet u nog een ligplaats hebben. Gelukkig is er tegenwoordig ruimte te over in de meeste jachthavens, al kunnen de goedkopere (verenigingen en gemeentehavens) nog steeds uitverkocht blijken, zeker als het seizoen wat verder gevorderd is. U vindt de leukste jachthavens hier.

Het is goed als u beseft dat boten uiterst gecompliceerde apparaten zijn. De kans is groot dat u er na de aankoop achter komt, dat een en ander toch niet helemaal in orde blijkt. Dan heeft het niet altijd zin om verhaal te halen bij de oude eigenaar, tenzij bij de aankoop de goede werking van bijvoorbeeld de elektronica expliciet gegarandeerd was. Ga er vanuit dat u tijdens het eerste gebruik of gedurende het eerste eigendomsjaar eindigt met een lijstje verbeterpunten om in de winterrust op te pakken.

YachtFocus wenst u een fijne aankoop via onze site en heel veel vaarplezier!