Denkwerk voordat u een boot koopt

Op YachtFocus.com kunt u boten selecteren op prijs, dus passend bij uw budget. Op deze pagina vindt u vragen die u zich kunt stellen:

  • Wat wordt mijn vaargebied? Hoewel de laatste jaren de nieuwe verkochte boten steeds groter werden, is het maar de vraag of u daar als watersporter in mee moet gaan. Hoe groter de boot, des te hoger de ligplaatskosten. Let op de hoogte van de boot: past deze onder bruggen door in het gebied waar ik wil varen? En let op de diepgang. Hoe geringer de diepgang, des te meer leuke wateren u kunt bereiken. Op YachtFocus.com kunt u daarom op diepgang selecteren. Kleine boten hebben hun voordelen: hanteerbaarheid, het pure genieten, goedkoper en lagere onderhoudskosten. Echter, kleine boten zijn niet altijd zeewaardig dus als u op groot water vaart is een grotere boot wel zo veilig. Grotere boten varen ook rustiger en dus aangenamer in het type golven dat we op het IJsselmeer, de Wadden en de Noordzee tegenkomen.
  • Met wie ga ik varen en hoe vaak? In een kleine boot of speciaal uitgeruste boot kunt u single handed varen, oftewel alleen, maar wilt u dat altijd? Wie gaat er anders met u mee? Steeds weer dezelfde vrienden of hebben die ook andere hobby’s? Vaart u bijna uitsluitend met uw partner? Dan wenst u een goede accommodatie aan boord. Gaan de kinderen altijd mee? Er moeten zitruimte en slaapplaatsen aan boord zijn voor iedereen.
  • Ga ik lange vakantiereizen maken? Dan neemt u meer spullen mee dan wanneer u slechts dagtochten maakt. Houd dus rekening met de hoeveelheid bergruimte in een boot afhankelijk van uw vaarwensen.
  • Hoeveel comfort verwacht ik? Waren er vroeger weinig boten met stahoogte, uitgebreide kombuis en luxe slaapplaatsen, tegenwoordig is dat anders. Steeds meer watersporters eisen stahoogte in de kajuit en bedcomfort zoals ze thuis gewend zijn. Kombuizen worden keukens mét vaatwasser en warm water. Zitplaatsen zijn ook belangrijk. Zitten ze aangenaam met uw postuur of is het behelpen? Is er plek voor iedereen die doorgaans met u meegaat? Tegenwoordig zien we een tendens dat mensen het pure varen weer willen ontdekken in open boten die meer op varen dan op leven aan boord zijn gericht. Ideaal voor korte tochten en genieten van weer en wind in ons mooie waterland.
  • Waar leg ik de boot? Is er wel ligplaats in mijn favoriete vaargebied? Ook iets om uit te zoeken voordat u uw (grotere) boot aanschaft. Gelukkig zijn er in Nederland ligplaatsen in overvloed maar juist voor grotere boten, waarvan er steeds meer komen, kan het even zoeken zijn.
  • Wil ik klussen? Nog niet zolang geleden bestond een groot deel van de lol van het varen uit onder de boot liggen met een kwast in je hand. Zo was menig watersporter het gewend. Die tijden zijn voorbij. Hoeveel tijd wilt u in het voorjaar en tijdens het seizoen besteden aan onderhoud? Polyester boten vergen minder onderhoud dan hout. Bij stalen schepen is het zaak om te letten op de staat van het verfsysteem. Onderhoudsgevoelige schepen zijn goedkoper maar de waarde bij doorverkoop is ook lager. Zeker als u het onderhoud niet fanatiek hebt bijgehouden.