Linssen Yachts en Webasto ontwikkelen gezamenlijk comfortabel bootverwarmingsconcept

Motorjachtwerf Linssen uit Maasbracht en maritiem comfortspecialist Webasto uit Kampen hebben de handen ineengeslagen bij de ontwikkeling van een nieuw verwarmingsconcept voor de Linssen-jachten vanaf 12 meter. Dit nieuwe concept, gebaseerd op Webasto Air Top luchtverwarming, is vanaf heden beschikbaar onder de naam Compartment Controlled Heating (CCH).

Stevig eisenpakket
Linssen Yachts had bij aanvang van het ontwikkelingstraject een duidelijk beeld van de vereisten die haar klanten aan een verwarmingssysteem stelden. Tot de basisvereisten behoorden in ieder geval: stil, zuinig, betrouwbaar, onafhankelijk en vooral: compact. De beschikbare ruimte op een boot is immers beperkt. Daarnaast moest het systeem snel opwarmen, eenvoudig doch nauwkeurig te regelen zijn en het liefst ook nog ontvochtigende eigenschappen te hebben. Linssen was er van overtuigd dat een dergelijk systeem nog niet op de markt was. Webasto, reeds leverancier bij Linssen van de schuifdaken en andere comfortproducten, ging de uitdaging aan.

Efficiënt & krachtig
Het uiteindelijke resultaat is een verwarmingsconcept welke gebaseerd is op twee Webasto Air Tops, een luchtverwarmer die zich in de praktijk bewezen heeft en standaard over de gevraagde eigenschappen beschikt. In het CCH concept worden de Air Tops in verschillende vermogenscombinaties ingezet, afhankelijk van de grootte van het jacht. Het totaal beschikbaar vermogen loopt van 6 tot 11 kW. De Air Tops worden onafhankelijk van elkaar geregeld middels twee digitale MultiContol bedieningen: één in de salon/pantry en één in de eigenaarshut voor de overige hutten en toiletruimtes. Hierdoor kan overdag het woongedeelte comfortabel worden verwarmd en ’s avonds en ’s nachts de slaap- en sanitaire vertrekken. Hierdoor is er altijd maar één Air Top tegelijkertijd in bedrijf, wat een gunstig effect heeft op brandstof- en energieverbruik. Het totale systeem beschikt over zeven warmteafgiftepunten en kan optioneel worden uitgebreid met het ThermoCall systeem van Webasto, zodat de verwarming ook op afstand met een smartphone bediend kan worden. Het CCH concept is per direct beschikbaar op Linssen jachten vanaf 12 meter.

Meer informatie is te vinden op www.webasto-group.com en www.linssenyachts.com

terug