Dick Huges geeft workshop Zelfredzaam Zeemanschap bij Datema Amsterdam

Zondag 6 november 2016 presenteert Datema Amsterdam in Gorinchem een cursus/workshop over “Zelfredzaam Zeemanschap”. Deze cursus/workshop wordt gegeven door Dick Huges.

De meeste pleziervaarders varen met GPS, kaartplotter, stuurautomaat en meer handige elektronica. Dat is gewoon goed zeemanschap. Nadeel is wel dat, als je niet oppast, je afhankelijk wordt van voltage en black-box apparatuur. Uitval kan en zal, op langere reizen, om allerlei redenen gebeuren. Wat doe je dan? Dan ga je over op je klaarliggende “Plan B”! Het is goed zeemanschap om over een simpel B-plan te beschikken.

In de cursus Zelfredzaam Zeemanschap gaat Huges uit van de situatie dat, bijvoorbeeld na een (waar gebeurde) knock-down waarbij 3000 liter zeewater over de navigatiehoek liep, alle techniek eruit ligt en dat de schipper nog 100 of 1000 mijl te gaan heeft. De schipper heeft geen voltage, geen kompas, geen log, geen zeekaart, geen positie, geen stuurautomaat, geen weerberichten, niets. De boot vaart gewoon, maar de schipper moet nu zelf aan de slag en op eigen inzicht de haven bereiken. Dat kan. Met simpele en aan boord voorhanden middelen zijn al deze problemen gewoon op te lossen. De cursisten leren zelf een kompas te maken, zelf een log te maken, zelf een zeekaart te maken, zelf een dagelijkse middagpositie te bepalen met een zelf aan boord gemaakt hoekmeetinstrument, zelf de boot zelfsturend te maken, zelf de weersontwikkelingen te leren inschatten, enzovoort.

De ééndaagse cursus op zondag 6 november a.s. wordt aangeboden bij Datema Amsterdam in Gorinchem. Wie geïnteresseerd is mailt naar datema-amsterdam@planet.nl met het verzoek om meer informatie. U krijgt dan alle verdere bijzonderheden gestuurd.

terug