Hutting Yachts bestaat 40 jaar

Op 17 oktober 2015 bestaat Hutting Yachts 40 jaar. Van houten wedstrijdjachten bouwen, is het gegroeid naar een gerenommeerde jachtwerf bekend om de custom-built aluminium zeiljachten.

Eerste zeiljacht
Tjerk, geboren in 1956, besloot op 10-jarige leeftijd: ik word later jachtbouwer. Vijf jaar later bouwde hij zijn eerste zeilbootjes in de garage van zijn ouders: een ‘scow tempo’ en een optimist voor zijn jongere zusjes.
Na een vakopleiding ging hij aan het werk bij een jachtwerf voor houten wedstrijdjachten en volgde hij in de avonduren vaktechnische opleidingen.

In 1974 kwam Tjerk in contact met een wedstrijdzeiler die in de Schakelklasse niet met de top mee kon komen. Hij vroeg Tjerk een wedstrijd winnende Schakel te bouwen.

Met behulp van zijn broer Henk, die technische natuurkunde studeerde, werden de bouwtekeningen herzien en bouwde Tjerk in zijn vrije tijd de Schakel. Het resultaat: de eerste wedstrijd die de Schakel (zeilnummer 2213) zeilde (Sneekweek van 1975) werd met groot verschil gewonnen. Het inzicht en vakmanschap van Tjerk was een feit.

Oprichting Hutting Yachts
Op 17 oktober 1975 werd Hutting Yachts ingeschreven bij de kamer van koophandel. In een dubbele garagebox in Akkrum werden zowel Schakels als Valken, 16kwadraten en Regenbogen gebouwd die allen succesvol zijn geworden in zeilwedstijden. De werf bleef groeien, waardoor in 1979 in het watersportplaatsje Grou een nieuwe scheepswerf werd geopend en er personeel werd aangenomen.

Eerste Hutting 40
In 1988 werd in samenwerking met Dick Koopmans het concept rondom de Hutting 40 ontwikkeld. Dit nadat een wereldzeiler Tjerk benaderde om een Koopmans 40ft te bouwen. In 1989 werd het eerste prototype opgeleverd. Na diverse boatshows werd de Hutting 40 al snel bekend om haar zeewaardigheid en klassieke lijnen.

Stroomversnelling
Door de vele orders voor een Hutting 40 was uitbreiding noodzaak. Om die reden werd in 1993 aan het IJsselmeer in Makkum een nieuwe jachtwerf gebouwd. Binnen het concept van de Hutting 40 zijn in samenwerking met D. Koopmans ook een Hutting 45 en een Hutting 50 ontwikkeld. De Hutting jachten worden voornamelijk gebruikt door langeafstand zeilers waardoor je ze kunt tegenkomen op zowel de Noordpool als de Caraïben.

Huidige situatie
Anno 2015 zijn er inmiddels een groot aantal Hutting jachten gebouwd. Tevens voorziet de jachtwerf in de behoefte van klanten om een ligplaats bij de werf te gebruiken en eventueel de stalling in de winter te verzorgen. Door het custom-built karakter beschikt Hutting Yachts over vakmanschap wat ook toegepast kan worden op andere ontwerpen. Hierdoor heeft de jachtwerf haar aanbod kunnen uitbreiden met het bouwen van luxe limo-tenders en het vervaardigen van complete refits tot 80ft.

Jubileum
Op 17 oktober 2015 wordt het 40-jarige bestaan van Hutting Yachts gevierd met een open dag. Van 11:00 tot 16:00 worden lezingen gegeven over zeilen en zeilreizen, kan de jachtwerf van binnen bekeken worden evenals de Hutting zeiljachten en de brokerage. De open dag kan zonder aanmelding bezocht worden.

www.hutting.nl

terug