Ruim 8.500 euro schade per gestolen boot

CED Watersport

Vorst, zinken en diefstal veroorzaken de grootste schade aan pleziervaartuigen. Diefstal van een boot zorgt gemiddeld voor 8.560 euro aan schade, mede omdat ze nauwelijks worden teruggevonden. Ieder jaar worden er ruim 1.200 pleziervaartuigen gestolen, waarvan slechts 5 procent wordt teruggevonden. Van de 2.100 buitenboordmotoren die jaarlijks worden ontvreemd komt 1 procent weer terug bij de rechtmatige eigenaar.

Diefstal vaak niet opgelost, maar kan voorkomen worden
“Een sterk slot met een keurmerk is erg belangrijk,” geeft Haralt Lucas van CED als advies om de kans op diefstal te verkleinen. “Verzekeraars stellen bovendien soms eisen aan het soort slot dat gebruikt wordt. Bekijk dus goed uw polis voor het aanschaffen van een slot.” Minstens zo belangrijk is het gebruik van het slot. “Denk goed na over hoe je je boot vastlegt en ben zorgvuldig. Koop indien mogelijk een aanvullend slot voor de buitenboordmotor om ook deze goed te beveiligen.” Gestolen boten worden nauwelijks teruggevonden. “Veel eigenaren kunnen hun boot niet goed genoeg omschrijven. Bezitters hebben geen serienummers, zijn de specifieke kenmerken vergeten of ze hebben geen foto’s. Door de gebrekkige informatie kan de politie niet aan de slag,” aldus Wouter Verkerk, directeur van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit, in AssurantieMagazine.

Meeste schade in zomermaanden
De maanden waarin de meeste schade wordt genoteerd zijn logischerwijs vakantiemaanden juli en augustus: in deze maanden worden boten het vaakst gebruikt, wat het risico op schade vergroot. Ondanks berichten in de media zijn recreanten zonder vaarbewijs niet per definitie de grootste aanstichters. Juist de groep snelle motorbootvaarders – met verplicht vaarbewijs – veroorzaakt naar verhouding veel schades.

Onverzekerd
In 2008 werd duidelijk dat 18 procent van de pleziervaartuigbezitters hun boot niet heeft verzekerd. Aan dat percentage is de laatste jaren weinig veranderd, constateert CED. Op dit moment varen er in Nederland zo’n 500.000 boten rond, waarvan ongeveer 20 procent niet verzekerd is. Een potentieel probleem voor de booteigenaar, want de gemiddelde schade aan een boot loopt al snel in de duizenden euro’s. Het gemiddelde schadebedrag dat verzekeraars uitkeren na schade aan boten is 4.824 euro. De meest voorkomende oorzaken van bootschade zijn aanvaringen, beroeringen met de bodem of een obstakel onder water en storm. Kijken we naar de totale schadebedragen dan zijn brand en diefstal de grootste kostenpost voor verzekeraars.

Meer informatie over CED vindt u op www.ced-watersport.nl

terug