Jachthavens maken vaart met energiebesparing

De jachthavens Marina Cape Helius en Marina Hellevoetsluis hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom ontvingen beiden recent wederom de Blauwe Vlag, een internationale milieuonderscheiding voor jachthavens. De jachthavens voerden al diverse energiebesparende maatregelen uit. Ondanks de toenemende drukte vanwege het zonnige weer, maakte beide jachthavens graag tijd vrij om mee te doen met de duurzaam ondernemen estafette van de gemeente Hellevoetsluis. “We zijn een moderne jachthaven die voldoet aan de eisen van deze tijd, daar hoort ook duurzaamheid bij” aldus Pim van Vliet van Marina Hellevoetsluis.

Stichting Stimular bezocht de 2 jachthavens en bracht in beeld welke maatregelen al zijn uitgevoerd en waar nog besparingsmogelijkheden liggen.

Besparen ondanks groei
Uit de analyse van de energiefacturen door Stimular, blijkt dat bij Marina Cape Helius het elektriciteitsverbruik sinds de bouw is gedaald, terwijl het gebruik van de jachthaven blijft toenemen. Met name het dalverbruik is flink gedaald: dit is het verbruik tussen 23.00 en 07.00 uur en in het weekend. Kees Broere: “Deze besparing hebben we bereikt door bewegingsmelders te plaatsen bij de douches en toiletten. Vroeger bleef de verlichting vaak de hele nacht aanstaan als een bezoekers het gebouw had gebruikt, maar nu blijft het licht blijft nooit meer onnodig branden. Een deel van de lampen heb ik inmiddels vervangen door led-lampen. Verder heb ik de buitenverlichting, die juist ’s nachts brandt, vervangen door zuinige led-verlichting. Dit zorgt ervoor dat ons verbruik ’s nachts flink is afgenomen.”

Ook Marina Hellevoetsluis heeft maatregelen genomen om onnodig elektriciteitsverbruik tegen te gaan. Van Vliet: “Apparaten die we niet of weinig gebruiken zet ik bij vertrek uit. De waterkoeler heb ik zelfs helemaal uitgezet, omdat we die eigenlijk nooit meer gebruiken.”

Energiebesparing op de steigers
De meeste elektriciteit wordt op de steigers verbruikt. Er zijn stroompunten waar de boten gebruik van kunnen maken. Hier hebben de jachthavens weinig invloed op, zij kunnen dit verbruik alleen sturen door het factureren op basis van het werkelijke verbruik. De jachthavens hebben wel invloed op de verlichting op de steigers. Marina Hellevoetsluis heeft recent een deel van de lampen vervangen door led-verlichting. Stimular heeft voor Marina Cape Helius uitgerekend dat de maatregel ook bij hen zich binnen 3 jaar terug zal verdienen, terwijl de levensduur van led-lampen vele malen langer is.

Nieuwbouw
Het havenkantoor van Marina Cape Helius is een relatief nieuw gebouw dat al goed is geïsoleerd en voorzien van warmteterugwinning op de ventilatie. In het gebouw is dan ook niet veel te besparen. Toch kwam tijdens de rondleiding nog een interessante maatregel naar voren. De boiler houdt het hele jaar water warm, terwijl er in de winterperiode vrijwel geen gebruik wordt gemaakt van de douches. Warm water kan ook via de combiketel worden geleverd, waardoor de boiler een deel van het jaar uit kan. Broere heeft ook interesse in zonnepanelen op het dak: “We kunnen met zonnepanelen bijna de helft van het elektriciteitsverbruik van het havenkantoor zelf opwekken. De investering is hoog, maar die verdienen we wel in 10 jaar terug. Daarna leveren zonnepanelen nog zeker 15 jaar gratis elektriciteit!”

Marina Hellevoetsluis heeft de wens om een nieuw havenkantoor te realiseren, dichterbij de steigers. Van Vliet: “Een nieuw gebouw biedt veel kansen om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Misschien is energieneutraal zelfs wel mogelijk. Met zonnepanelen kunnen we ver komen, maar dan moeten we een oplossing vinden om dat binnen het beschermd stadsgezicht mogelijk te maken.”

Milieubarometer
De gemeente Hellevoetsluis organiseert al enkele jaren de duurzaam ondernemen estafette, waarbij bedrijven en andere organisaties een gratis duurzaamheidsscan krijgen aangeboden. De scans worden uitgevoerd door Stichting Stimular. Bij de analyse van het energieverbruik en de milieuprestaties, wordt gebruik gemaakt van de Milieubarometer, een online meetinstrument voor duurzaam ondernemen. De Milieubarometer wordt in ongeveer 65 gemeenten gratis aangeboden.

Meer informatie over de havens vindt u op www.marina-capehelius.nl en www.marinahellevoetsluis.nl

terug