Nieuwwaarde, dagwaarde en vervangingswaarde: DOV legt ’t uit

DOV

Nieuwwaarde, dagwaarde en vervangingswaarde: deze begrippen komt u tegen in uw huidige scheepspolis of als u een (nieuwe) scheepsverzekering wilt afsluiten. Maar wat zijn precies de verschillen? DOV legt ’t u uit.

Een voorbeeld
Stel, uw schip is 10 jaar oud en vertoont hier en daar kleine slijtages. Op een dag raast er een zware storm over het land en uw schip zinkt. Deze gaat totaal verloren.

Nieuwwaarde
De nieuwwaarde is het bedrag dat u nodig heeft om een fonkelnieuw schip van dezelfde soort en kwaliteit aan te schaffen. De nieuwwaarde wordt bij total loss vaak niet door verzekeraars uitgekeerd, omdat een schip in de loop der jaren in waarde daalt. De nieuwwaarde staat daardoor op een gegeven moment niet meer in verhouding tot de dag- of vervangingswaarde. De meeste verzekeraars vergoeden uitsluitend de dagwaarde, tenzij er een taxatierapport beschikbaar is.

Dagwaarde
De dagwaarde wordt berekend door het bedrag voor waardevermindering af te trekken van de nieuwwaarde. Deze waardevermindering ontstaat door veroudering en/of slijtage. Uw schip is in het genoemde voorbeeld in waarde verminderd doordat deze al wat ouder is én enige slijtage vertoont. Met de dagwaarde kunt u over het algemeen geen gelijkwaardig schip terugkopen.

Vervangingswaarde
De vervangingswaarde is het bedrag dat u nodig heeft om een gelijkwaardig schip (gelijkwaardig aan het verzekerde schip) terug te kopen. Hierbij wordt gekeken naar het soort schip, de kwaliteit, de staat en naar ouderdom.

Hoe zit dit bij DOV?
Bij DOV staat het verzekerde bedrag (ofwel de verzekerde som) van uw schip op uw polis vermeld. Er geldt geen dagwaarde. Het uitgangspunt is dat de verzekerde som gelijk is aan de vervangingswaarde. Zo kunt u bij total loss een gelijkwaardig schip terugkopen.

Meer weten over lastige verzekeringsbegrippen? Neem een kijkje op www.dov-verzekeringen.nl

terug