Vaarkracht: Nieuwe naam voor Nautischfonds Kankerpatiënten Nederland

VaarKracht is de nieuwe naam van Nautischfonds Kankerpatiënten Nederland (NKN). De naamswijziging symboliseert de snelle groei en verbreding van de activiteiten van de stichting, in 2012 opgericht om kankerpatiënten op het water hun ziekte te laten vergeten. De slogan is “even een moment geen kankerpatiënt”.

De naamswijziging is aangegrepen voor het volledig vernieuwen van de website www.vaarkracht.nl. Ook het e-mailadres is veranderd in info@vaarkracht.nl.

Energie
De naam VaarKracht is kort en krachtig, positief en dynamisch. ,,De nieuwe naam straalt energie uit”, vindt VaarKracht-voorzitter Robert Rust. ,,Dat is precies wat wij met ons werk willen bereiken. Dat kankerpatiënten even een moment geen kankerpatiënt zijn. Dat ze onbekommerd kunnen genieten en op of langs het water nieuwe energie opdoen.” De nieuwe naam blijft volgens Rust beter hangen dan de oude naam, die vaak verschillend werd gebruikt.

Actieve HavenTeams
In nagenoeg het hele land zijn in HavenTeams inmiddels zo’n 750 enthousiaste schippers en overige vrijwilligers actief om kankerpatiënten en hun dierbaren kosteloos en met een goed gevulde picknickmand een paar uur mee te nemen op het water. In het eerste seizoen namen zij 300 gasten mee. In 2014 werd dat aantal met 870 gasten aan boord al bijna verdrievoudigd. Er zijn 27 PrivéVaartochten georganiseerd, 13 GroepsVaartochten en drie keer was er een ZomerVaardag met telkens tientallen gasten. Hoogtepunten waren de GroepsVaartocht met 85 gasten op de Eendracht en de afsluitende GroepsVaartocht in Wageningen waar maar liefst 18 boten aan deelnamen.

Nieuw seizoen
De voorbereidingen voor het nieuwe vaarseizoen zijn al begonnen. VaarKracht wil via met name zorgverleners nóg meer kankerpatiënten bereiken. ,,VaarKracht kan terugvallen op een vloot van meer dan 115 schepen”, vertelt Rust. ,,Veel schippers staan te trappelen om ook eens gasten mee uit varen te nemen. We willen daarom in 2015 verder groeien en nog meer mensen een heerlijke dag bezorgen.” Een ander speerpunt is het vormen van HavenTeams in de noordelijke provincies en in Limburg. Omdat niet iedere patiënt het water op wil of kan, is VaarKracht bezig om ook op de vaste wal maar wel langs de waterkant accommodaties te kunnen aanbieden.

Met de organisaties van zeilwedstrijden en andere watersportevenementen wordt contact gelegd om te bereiken dat zij onder het motto ‘Varen tegen kanker’ geld bijeen willen brengen. Daarbij probeert VaarKracht ook serviceclubs te interesseren, evenals bedrijven die kunnen deelnemen aan bijvoorbeeld vlottenraces voor het goede doel. Dat als aanvulling op de bijdragen in natura die VaarKracht ontvangt van lokale middenstanders.

Feestelijke introductie
De nieuwe naam werd tijdens een vrijwilligersbijeenkomst in restaurant ‘d Olde Vismark in Kampen geïntroduceerd. Een aanzet werd gegeven door gastspreker Henk de Velde, die het publiek wist te boeien en te emotioneren met het vertellen over zijn belevenissen tijdens zijn (solo)wereldreizen. In zijn verhaal gaf hij het belang van de vrijwilligers aan; “alone, together”.

terug