Verkoopbedragen zijn veilig bij EMCI / NBMS Jachtmakelaars

In de TV-uitzending ‘Opgelicht’ op 28 oktober 2014 is getoond hoe een botenverkoper zijn klanten heeft opgelicht door de verkoopsom (de opbrengst van de verkoop) over te maken aan een imaginaire katvanger en zo het geld te stelen van de koper en verkoper. De gedupeerden zijn voor grote bedragen benadeeld en bestolen.

Helder is dat deze botenverkoper geen professionele jachtmakelaar is. De betrokkene is geen NBMS lid (Nederlandse Bond van Makelaars in Schepen en Jachten) en niet EMCI gecertificeerd (European Maritime Certification Institute).

EMCI en NBMS borgen gezamenlijk de kwaliteit van de aangesloten jacht- en scheepsmakelaars. Als onderdeel van de kwaliteitsborging zijn alle aangesloten jacht- en scheepsmakelaars verplicht te werken met een toegelaten derdengelden oplossing zodat misbruik is uitgesloten.

Toegelaten derdengelden oplossingen zijn het gebruik van een in de kamer van koophandel ingeschreven stichting beheer derdengelden (BDG) of betaling door tussenkomst van een notaris. Aangesloten makelaars hebben veelal een eigen stichting BDG of maken gebruik van de door EMCI ingestelde stichting BDG.

Ook vallen de aangesloten makelaars onder de werking van de gedragsregels en procedure vereisten alsmede het reglement klacht- en tuchtrecht. Alle EMCI full certified makelaars hebben bovendien een toereikende beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

EMCI / NBMS betreuren het feit dat kopers en verkopers zijn opgelicht door deze botenverkoper. Echter, indien kopers en verkopers zaken doen met door EMCI gecertificeerde NBMS jacht- en scheepsmakelaars zijn dergelijke oplichtingspraktijken niet aan de orde en zijn de betrokkenen verzekerd van een professionele en enthousiaste afgehandelde aankoop of verkoop zonder zorgen.

In Nederland is het beroep ‘makelaar’ een vrij beroep. Ook oplichters noemen zich helaas “makelaar”. Door zaken te doen met een EMCI / NBMS jacht- of scheepsmakelaar blijven kopers en verkopers dit soort oplichtingspraktijken bespaard.

Meer informatie over de NBMS vindt u op www.nbms.nl

Meer informatie over de EMCI vindt u op: www.emci.nl

terug