Nominaties HISWA Motorboot en Zeilboot van het Jaar 2015 bekend

Een bijzonder moment voor de HISWA Boot van het Jaar verkiezing: de jury heeft voor het eerst in het bestaan van de prestigieuze prijs besloten om alle geselecteerde boten te nomineren. Juryvoorzitter Hugo van Wieringen: “De kwaliteit lag zo dicht bij elkaar dat alle boten een nominatie verdienden. Een groot compliment voor de branche die deze ontwikkeling mogelijk heeft gemaakt.” Maar liefst vijf motorboten en vijf zeilboten maken nog kans op de titel ‘HISWA Motorboot van het Jaar 2015’ en ‘HISWA Zeilboot van het Jaar 2015’. De prijs is een initiatief van de HISWA Amsterdam Boat Show. De onafhankelijke vakjury maakt de twee winnaars bekend op de openingsdag van HISWA 2015 op woensdag 11 maart in Amsterdam RAI. Alle genomineerde boten zijn hier te bezichtigen tot en met zondag 15 maart.

De verkiezing ‘HISWA Boot van het Jaar’ is een ereprijs voor respectievelijk motorboten en zeilboten. Inschrijving staat open voor seriegebouwde jachten die in het kalenderjaar of het voorgaande jaar nieuw op de Nederlandse markt zijn gebracht. De boten worden beoordeeld op diverse eigenschappen, zoals design, constructie, vaareigenschappen, prijs/kwaliteit verhouding, maar vooral op het innovatieve karakter. De vakjury bestaat uit hoofdredacteuren van diverse watersportmedia en bekende jachtontwerpers. Nieuw aangetreden dit jaar zijn jachtarchitecten Martin de Jager (jury Motorboot van het Jaar) en Peter Bosgraaf (jury Zeilboot van het Jaar). Voorzitter van beide jury’s is Hugo van Wieringen, directeur Azure Naval Architects.

HISWA Motorboot van het Jaar 2015
Voor de testdag op 21 oktober jl had de jury vijf zeer verschillende motorboten geselecteerd. “De deelnemers hebben zich niet laten weerhouden door het extreme weer tijdens de testdag. De jury heeft probleemloos mee kunnen varen. Stuk voor stuk zijn ze geslaagd in hetgeen ze beoogden”, aldus de juryvoorzitter.

De genomineerden:
– Aquanaut Andante 438
– Korvet 14 CLR
– Steeler Panorama Flatfloor 46
– Vedette Hollander Trend 32
– XO 270 RS Front Cabin

HISWA Zeilboot van het Jaar 2015
Vanwege de extreme weersvoorspellingen was de testdag voor de zeilboten een dag verschoven, naar 23 oktober jl. De boten hebben hard moeten strijden en ook hier lag het niveau dicht bij elkaar. Dit heeft de jury doen besluiten om ook alle geselecteerde zeilboten te nomineren.

De genomineerden:
– Winner 8.00
– Saffier 33
– Jeanneau Sun Odyssey 349
– Beneteau Oceanis 35
– Pointer 25

Het jurycommentaar per boot is te vinden op de website van de beurs.

terug