Positieve stemming overheerst op de HISWA te water

Op de HISWA te water 2014 die de afgelopen week plaatsvond in Amsterdam Marina en geopend werd door minister Schultz van Haegen, was de sfeer onder exposanten overwegend positief. Concrete verkopen waren geen uitzondering en veel exposanten verwachten naar aanleiding van geboekte proefvaarten en uitgeschreven offertes de komende maanden nog verkopen te gaan realiseren. De bootshow kende dit jaar een uitgebreid activiteitenprogramma op het water, wat voor meer beleving zorgde. Zo maakten honderden (school)kinderen in samenwerking met de Optimist on Tour van Delta Lloyd en zeilschool Nautiek kennis met de watersport. De HISWA te water trok dit jaar 25.732 bezoekers (versus 24.241 in 2013).

Concrete verkopen
Veel exposanten toonden zich optimistischer dan het afgelopen jaar. Met name exposanten die primeurs aan de steigers presenteerden, deden goede zaken. “Heel veel belangstelling voor onze twee wereldprimeurs,” aldus Remco Sol van Winner Yachts. Peter Bost van nieuwkomer Deep Water Yachts was aangenaam verrast over zijn deelname aan de HISWA te water: “Moet gek zijn als hier geen verkoop uit voort komt.” Ook Marcel Jetten van Jetten Yachting is bijzonder tevreden: “Het aantal leads ligt absoluut ver boven verwachting”. Stymon Loumpranos van Hellas Watersport blikt eveneens positief terug op de afgelopen dagen want ‘goede leads en ook daadwerkelijk verkocht’. Gert Sonsma van West Yachting mocht meerdere orders noteren, waarmee deze HISWA te water als heel succesvol ervaren is. Ron Spoelstra van Rossinante trok met het zeiljacht Garcia Explorer 45 veel publiek, waaronder gerichte internationale bezoekers. Bij de toeleveranciers op de kade was Hans Schleidt van Cummins Holland enthousiast: “Perfect platform om onze naamsbekendheid verder uit te bouwen.”

Meer internationaal publiek
Het percentage buitenlandse bezoekers is gestegen op de bootshow. Aan de online kaartverkoop valt af te lezen dat zo’n 10% van alle transacties voor online gekochte toegangskaarten afkomstig is uit landen buiten Nederland. De meeste buitenlandse bezoekers kwamen uit Duitsland en België, maar ook uit Engeland, Frankrijk, Italië, Scandinavië, Polen en Rusland. De logische verklaring hiervoor lijkt niet alleen het kwalitatieve aanbod van de bootshow, maar ook de gevoerde internationale marketingcampagne en aantrekkingskracht van Amsterdam als locatie.

Veel kinderen
Dankzij de Optimist on Tour, georganiseerd door Delta Lloyd en activiteiten door Nautiek Vaaropleidingen maakten honderden kinderen de afgelopen week kennis met de watersport. Mede dankzij het mooie weer een groot succes. Studenten van diverse hogescholen lieten zich niet onbetuigd bij het matchracen dat de hele week door de Live Your Dream Foundation georganiseerd werd. Alle mini-praktijksessies op het IJ van Varen Doe je Samen waren continu volgeboekt. En ook voor de manoeuvreer- en man overboord clinics was veel belangstelling. Het ‘Boten met een verhaal Paviljoen’ was een geslaagd initiatief, waar zeilers elkaar goed wisten te vinden.

Wereldrecordpoging SUPzilla
Op zaterdag deed Delta Lloyd een geslaagde poging het wereldrecord op een SUPzilla te breken. Op het grootste SUP-board ter wereld, legden 39 mensen al peddelend het minimaal benodigde parcours op het water af. Het vorige record dat dus sneuvelde, stond op 34.

HISWA te water 2015
De volgende editie van de HISWA te water vindt plaats van dinsdag 1 tot en met zondag 6 september 2015 in de Amsterdam Marina op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

Meer informatie is te vinden op www.hiswatewater.nl.

terug