Panorama FlatFloor 46 by Steeler

Een vlakke vloer van spiegel tot steven, overal zicht op het water, helemaal zelf in te delen door 45 M2 gelijkvloers oppervlak, ontzettend veel volume en een dynamisch eigentijds design met lange gelaagde lijnen. Dat zijn de belangrijkste karaktereigenschappen van de Panorama FF 46 by Steeler waarvan de eerste twee van tekening zijn verkocht.

(Snel)varend appartement met groot zonneterras
Hans Webbink van Steeler Yachts liep al langer met het idee rond toen zijn gedachten door een Engelse klant een boost kregen. “Ik vraag me al jaren af waarom een boot verdiepingen moet hebben. En trapjes waar je je aan stoot. Ik was op de London Boatshow toen een klant me vroeg een (snel)varend appartement te bouwen, met een groot zonneterras. Ik ben gaan denken en heb het gelijkvloerse concept een aantal jachtarchitecten voorgelegd. Pim Dijksman van Vripack was voor ons de glorieuze winnaar en heeft een fantastische vormgeving gecreeerd. Dat is belangrijk, want het uitgangspunt was functionaliteit, maar het geheel moet er natuurlijk ook imponerend uitzien.” Die opzet is zeker geslaagd.

Unieke indeling
De Panorama FF46 by Steeler heeft een steile boeg die boven vloeiend over gaat in het dek dat de gangboorden overdekt en vrijwel tot achteren doorloopt. Het stuurhuis heeft veel weg van een koepel. Door zijn vorm, maar ook door het vele glas. Vanuit het stuurhuis – met electrisch cabriohefdak – loop je zo naar het enorme achterdek waar door zijn oppervlakte van 22 m² meer dan voldoende ruimte is voor een loungebank en twee ligbedden. Maar vanuit het stuurhuis is er ook open communicatie met passagiers in de leefruimte beneden, uitzonderlijk voor een ‘flybridge’ waar je meestal afgezonderd zit van wat er zich binnen in de boot afspeelt.
Het motorjacht heeft rechte boorden, van voor naar achteren heel veel ramen en twee deuren aan weerskanten waardoor je vrijwel droog kunt afmeren en probleemloos in- en uitstappen. Doordat het dek doorloopt is de (zelflozende)kuip overdekt en kun je altijd ergens uit de zon en regen zitten.

Een zee aan ruimte
Webbink: “Een conventioneel motorjacht van 14 m lang, 4 m breed met een kruiphoogte van 3 meter, zou als ‘kubus’ 168 m3 inhoud kunnen hebben. Toch is het gemiddeld slechts 60 m³ wat er over blijft in een jacht. Bijvoorbeeld omdat alleen het stuurhuis maar drie meter hoog is, de gangboorden veel binnenruimte kosten en de voordekken laag zijn.

In de Panorama FF46 is het volume maar liefst 124m2, met name doordat de kruiphoogte over de volle lengte wordt benut. Dat is meer dan twee keer zo veel. En overal een stahoogte van 2,10 tot 2,20 meter.” Om snel te kunnen bouwen, maar ook om een vrije indeling te garanderen, wordt de Panorama FF 46 by Steeler voorzien van techniek-frames met ringleidingen zodat eenvoudig een tappunt kan worden gemaakt. Zo kan zonder ingewikkelde verbouwingen van indeling worden veranderd.

Multifunctionele tank
Innovatief is een 5500 liter tank midscheeps. Hierdoor wordt het schip niet alleen nagenoeg onzinkbaar bij gebruik als luchttank, maar je kunt deze tank ook binnen tien minuten vullen met water waardoor de kruiphoogte met 12 cm naar beneden gaat en ook de laagste bruggen binnendoor naar Zuid-Frankrijk geen obstakel meer zijn. Je zou zelfs kunnen overwegen de tank te vullen met diesel waardoor je een enorme actieradius krijgt. De eerste twee schepen zijn van tekening verkocht. Deze worden in aluminium uitgevoerd en hebben twee motoren. Met twee Yanmars van 240 pk ligt de top rond de 15 knopen. De eerste Panorama FF 46 by Steeler is volgend jaar op Boot Düsseldorf te zien.

Technische gegevens 
Lengte over alles: 14,95 m
Breedte: 4,58 m
Diepgang: 1,05 m
Kruiphoogte: 3,36 m (geballast 3,24 m)
Waterverplaatsing: 19 t
Slaapplaatsen: 6-8

www.steeleryachts.com

terug