DOV Verzekeringen legt uit: wat is ‘aftrek nieuw voor oud’?

Uw schip loopt schade op. Er volgen enkele reparaties en dan krijgt u de rekening gepresenteerd. U moet zelf bijbetalen, maar waarom? Dit komt omdat uw verzekeraar ‘aftrek nieuw voor oud’ hanteert. DOV legt u uit wat dat betekent.

‘Aftrek nieuw voor oud’ houdt in dat u na schade zelf meebetaalt aan nieuwe scheepsonderdelen. Er wordt dan een bedrag afgetrokken van de schade-uitkering. Dit is de vergoeding voor het waardeverschil tussen oude en nieuwe scheepsonderdelen.

Beter worden van schade?
Waarom wordt ‘aftrek nieuw voor oud’ door veel verzekeraars gehanteerd? De redenatie is: uw schip heeft gebruikte onderdelen, want het schip is in gebruik. Krijgt uw schip na schade nieuwe onderdelen? Dan zou u uiteindelijk van de schade ‘beter kunnen worden’. Dit is niet de bedoeling, daarom is er ‘aftrek nieuw voor oud’.

Doe de polis-check
Het is belangrijk om u eens af te vragen: wat zou ‘aftrek nieuw voor oud’ in mijn situatie betekenen? Lees de voorwaarden van uw verzekeringspolis hier nog eens op na. Want: een ongeluk zit in een klein hoekje.

Niet bijbetalen bij DOV
DOV hanteert geen ‘aftrek nieuw voor oud’: na schade hoeft u niet bij te betalen voor nieuwe scheepsonderdelen. Niemand zit namelijk te wachten op een onverwachte rekening na schade. DOV maakt hierop geen uitzonderingen, zoals bij zeilen en tuigage. Ook daarvoor geldt: géén ‘aftrek nieuw voor oud’.

Meer informatie over ‘aftrek nieuw voor oud’ en andere verzekeringsbegrippen leest u op www.dov-verzekeringen.nl.

terug