Terug in de tijd tijdens Open Monumentendag & Botterdagen Elburg

Het tweede weekend van september staat Vestingstad Elburg in het teken van de Open Monumentendag en Botterdagen. Dit jaar is het thema Op Reis. In de historische binnenstad wordt hier op bijzondere wijze aandacht aan gegeven. De ingrediënten Botters, monumenten, optredens, live muziek en volop gezelligheid zorgen ervoor dat dit evenement jaarlijks tussen de twintig en dertigduizend bezoekers uit het hele land trekt.

Donderdag 11 september
Donderdag 11 september is om 18.45 uur de aftrap met de vlootschouw in de haven. Bezoekers worden welkom geheten door de Meulezangers die vooraf een optreden verzorgen. Daarna volgt een prachtig schouwspel van botters uit diverse vissersplaatsen. De muziekkorpsen Concordia, Excelsior en TOG verzorgen afsluitend een miniconcert in samenwerking met de Meulezangers.

Vrijdag 12 september
De volgende dag staat in het teken van de Elburger Bedrijvenwedstrijd. Vanaf de dijk tussen Elburg en Harderwijk heeft u prachtig zicht op de deelnemende botters.
’s Avonds treedt vanaf 17.00 uur de band Eigen-Wijs op in de muziekkoepel in de binnenstad. Daarna zijn er live-optredens in de diverse horecagelegenheden.

Zaterdag 13 september
De zaterdag worden de botterdagen gecombineerd met de landelijke Open Monumentendag. Een groot aantal monumenten en musea is gratis of met korting te bezichtigen. Er is speciale aandacht voor het thema: Op Reis. In de Noorderkerkstraat staan oldtimers, historische vrachtauto’s en koetsen opgesteld. In de haven staan klassieke motoren, is een bottermarkt en kunnen bezoekers mee uit varen op een botter over de randmeren. Tijdens het schantykorenfestival strijden diverse shantykoren uit de regio tegen elkaar in de haven en in de muziekkoepel in de binnenstad. Rond 16.00 uur is de finale. Kijk voor het volledige programma en de deelnemende monumenten op www.botterdagenelburg.nl

Fiets- en wandelroutes
De organisatie heeft speciale fiets- en wandelroutes samengesteld die aansluiten op het thema. Zo kunt u in het buitengebied de monumentenroute fietsen. Voor de binnenstad is er een wandelroute langs bijzondere monumenten beschikbaar. Routes zijn alleen tijdens de Botterdagen gratis verkrijgbaar bij het VVV-agentschap / Museum Elburg aan de jufferenstraat 6-8 in Elburg en te downloaden vanaf de website www.botterdagen.nl.

Monumentaal Elburg App
Vorig jaar heeft het comité Open Monumentendag & Botterdagen de gratis ’Monumentaal Elburg’ app ontwikkeld waarin alle deelnemende monumenten staan. Naast uitgebreide informatie en plattegrond, worden bezoekers eenvoudig door de Vesting genavigeerd langs monumenten. De app is gratis te downloaden in app store en android market. De traditionele plattegrond is ook nog gewoon verkrijgbaar in het VVV-agentschap / Museum Elburg.

terug