Ranex Rustbuster als oplossing voor roest

Ranex Rustbuster, een uniek product dat met één behandeling roest vernietigt, is nu ook verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Handelsonderneming Weerstand heeft het importeurschap voor geheel Europa verkregen van de Australische producent Bondall.

Marktleider in Australië
Ranex is niet nieuw. ‘Het product wordt al sinds 1952 geproduceerd’, vertelt Gerbrig Weerstand. ‘En nog steeds is Bondall met dit product marktleider in Australië. De afzet daar was en is zo groot dat men nooit de noodzaak heeft gevoeld tot export. Wij kwamen bij toeval met het product in aanraking en waren zo enthousiast over de werking ervan dat wij de producent hebben gevraagd of wij Ranex mogen vertegenwoordigen voor de Europese markt. Die toestemming hebben wij gekregen.’

Snel, simpel en effectief
‘Het bijzondere aan Ranex Rustbuster is de eenvoud’, vertelt Weerstand. ‘Het product vernietigt op chemische wijze de roest. Wat na het drogen van de heldere Ranex Rustbuster vloeistof resteert, is een dun laagje ijzersulfaat dat zes weken lang bescherming en een uitstekende hechting biedt voor een nieuw verfsysteem. Het is natuurlijk wel van belang dat in die periode het nieuwe verfsysteem wordt aangebracht.’ Terwijl veel andere producten bestaande verfsystemen en coatings aantasten, is dat bij Ranex niet het geval. ‘Daardoor is het ook uitstekend toepasbaar voor de verwijdering van vliegroest en roeststrepen’, legt Weerstand uit. ‘Je brengt Ranex Rustbuster aan en de vliegroest en roeststrepen verdwijnen. Je kunt het zelfs gebruiken op gelcoat van polyester schepen. Het resultaat is een prachtig onaangetast oppervlak.’

Voor industrie en doe het zelf
Ranex Rustbuster wordt onder meer gebruikt in de visverwerkende industrie, de automobielsector, de beroepsvaart en de scheeps- en jachtbouw. ‘Maar ook onderhoudsbedrijven en schilders maken er gebruik van’, weet Weerstand. ‘Eigenlijk kun je het overal toepassen waar gewerkt wordt met staal, RVS, chroom en koper. Er zijn zelfs scheepswerven die bij hun schepen standaard een verpakking meeleveren.’ Op die manier kwam Weerstand in contact met het product. ‘Wij verkochten plezierjachten. Die werden gebouwd in Australië. Tijdens de overtocht naar Nederland ontstaat aan dek van containerschepen door de combinatie van vocht, zout en zand soms roest. Wij kregen van de leverancier het advies dat te behandelen met de meegeleverde Ranex Rustbuster. Dat werkt prima! Het verwijdert zelfs roest uit de lasnaden van RVS.’

Voor de industrie zijn verpakkingen verkrijgbaar van 4 liter. ‘Dat is een tikje veel voor doe-het-zelvers. Vandaar dat wij ook verpakkingen aanbieden van 1 liter, een halve liter en zelfs een kwart liter. De prijs voor de grootste verpakking bedraagt € 135. De kleinste verpakking kost € 13,15.’ Zelfs de kleinste verpakking is volgens Weerstand ruim voldoende voor iemand die roest wil verwijderen van zijn fiets, auto of boot. ‘Voor een flinke hoeveelheid roest op bijvoorbeeld een scheepsdek kun je met één liter 8 tot 10 m2 behandelen.’

Gebruikers enthousiast
Natuurlijk is een importeur positief over het product dat hij of zij vertegenwoordigt. ‘Maar ook de gebruikers van Ranex Rustbuster zijn enthousiast’, vertelt Weerstand. ‘Neem bijvoorbeeld Hans Venema van de zeilklipper Hoop op Zegen. Hij geeft aan dat Ranex Rustbuster perfect werkt op roest op het stalen schip. Ook gebruikt hij het voor het verwijderen van roest en aanslag op RVS. ‘Het is bijzonder gemakkelijk in het gebruik. Simpel een kwastje met de heldere vloeistof op de roest en het is gewoon weg!’ Kijk, zo’n referentie, dat wil wel heel wat zeggen.’

Onlangs werd Ranex Rustbuster ook ingezet bij de Johan Friso Sluis in Stavoren. ‘Die zou 8 mei worden geopend. Een maand voor de opening bleek dat alle stalen delen onbehandeld waren opgeleverd. En een ruige industriële look is natuurlijk mooi. Maar dat je afmeert aan een kade waar de roest je al tegemoet komt, dat was niet de bedoeling. Kort voor de opening zijn alle plekken die bestemd waren voor toeristisch gebruik behandeld met Ranex en daarna opnieuw geschilderd. Dat de aannemer koos voor Ranex, daar zijn wij enorm trots op.’

Steeds meer verkooppunten
In Nederland en België zijn op dit moment circa dertig verkooppunten van Ranex Rustbuster. Deze zijn vooral gevestigd langs de kust en de grote rivieren. Daarnaast is Ranex Rustbuster verkrijgbaar bij een aantal webshops. ‘Wij werken aan een internationaal dealernetwerk’, vertelt Weerstand. ‘Het aantal plaatsen waar dit product verkrijgbaar is, groeit snel. Daarnaast kunnen bedrijven en particulieren Ranex Rustbuster kopen via onze website www.ranexrustbuster.nl. Wij zien dat als een extra service voor onze afnemers.’

terug