Roerige eerste dag DONG Energy Solar Challenge

De DONG Energy Solar Challenge, the World Cup for Solar Powered Boats, kende zaterdag een roerige start. Tijdens de beslissende proloog kampte ongeveer de helft van de boten met technische problemen. Zondag staat de eerste echte etappe voor de boeg. De veertig deelnemers racen van Blauwestad naar Groningen. Zij worden aan het einde van de middag in de binnenstad van Groningen verwacht.

Door een algemeen pardon van de wedstrijdorganisatie kunnen alle boten morgen aan de start verschijnen voor deze eerste etappe. ‘Zij mogen morgen tijdens het eerste deel van de etappe bewijzen dat ze de vereiste gemiddelde snelheid halen’, aldus wedstrijdleider Natasja Kesteloo. ‘Is dat niet het geval, dan is het toch echt einde verhaal.’

Winnaar van de eerste sprint is het CLAFIS Private Energy Solar Team (63) geworden. Zij versloegen het Team Gowrings Energy (T66) en het Finse Midnight Sun KYAMK (T64). De sprint maakt onderdeel uit van een nieuw klassement. In de loop van de week sprinten de deelnemers nogmaals tegen elkaar.

De dag begon met een zwemtest van de piloten in het water van Blauwestad. De organisatie heeft drie bandjes van schippers van het Indonesische team moeten doorknippen, omdat deze drie piloten niet konden zwemmen.

terug