Primeur AanUit.net aanlegplaatsen in Dokkum

Watersporters die stroomaansluitingen zelf aan en uit zetten en hun liggeld betalen met een app, pc of telefoon. Het kan vanaf deze zomer in het Friese Dokkum, waar enkele tientallen aanlegplaatsen als eerste in Nederland worden voorzien van AanUit.net, het zelfservice concept voor jacht- en passantenhavens. Ook de nieuwe Amsterdamse jachthaven Port Entrepot en aanlegplaatsen in Leidschendam gaan op korte termijn AanUit.net gebruiken.

Het systeem is ontwikkeld door Seijsener Rekreatietechniek (hardware) en Eneco-dochter Utiliq (app, website en afrekenen). “Aanuit.net is ideaal voor de toervaarder. Die houdt van z’n vrijheid en wil het liefst zijn eigen zaakjes regelen.” aldus manager Maarten Hektor van Utiliq. “Eén keer aanmelden op de website en je kunt van alle aanuit.net-voorzieningen in Nederland gebruik maken. Alles wat je nodig hebt is een smartphone of tablet, pc of telefoon. Je stroomverbruik, maar ook zoals in Dokkum betaling voor liggeld of water worden keurig bijgehouden en éénmaal per maand van je rekening afgeschreven.”

Ontzorging beheerder
Aan de andere kant ontzorgt het systeem ook de eigenaar of beheerder van de passantenhavens, vertelt Seijsener-directeur Rian Durieux. “De gemeente Dongeradeel ziet het belang van aanlegplaatsen voor het lokale toerisme. Maar het regelen van de betaling ter plekke is een lastig punt, zeker omdat het om verspreide locaties gaat. Aanuit.net bleek dé oplossing, zonder muntjes of kaarten. Stroomgebruik en verblijfsgeld worden automatisch geïncasseerd en doorgesluisd naar de gemeente, zonder verdere kosten of personeelsinzet.”

Ook elektrisch varen
Toepassing van aanuit.net stopt niet bij jachthavens en passantenplekken. Ook oplaadpunten voor elektrisch varen (in Dokkum) en camperovernachtingsplaatsen (in o.a. Arnhem en Zaandam) worden ermee uitgerust . AanUit.net is kortom een veelbelovend systeem dat de exploitatie van voorzieningen voor iacht- of camperbezitters op allerlei locaties in één klap een stuk aantrekkelijker heeft gemaakt.

Demonstratie: Hiswa te Water stand K610, 2 t/m 7 september, NSDM-werf, Amsterdam

www.aanuit.net

terug