Nagebouwde historische reddingssloep te water

Vandaag gaat in Joure de historische reddingssloep ‘Sir William’ te water. Een bijzonder bouwproject dat in slechts 6 maanden tijd bij Jachtwerf de Jong te Joure is gebouwd.

Eind vorig jaar was de sloep toe aan een volledige ‘refit’, zoals jachtbouwers een grondige restauratieklus ook wel noemen. Eenmaal in Joure bleek dat het onderwaterschip zodanig was aangetast dat restauratie geen haalbare optie meer was. “In overleg met de klant hebben we toen besproken of een replica een idee was. Voordeel hiervan was dat we bij nieuwbouw het lijnenspel van de boeg iets konden aanpassen zodat het schip zich met motoraandrijving beter door het water zou verplaatsen”. Daarop ging de zaag in het schip en werden de voorbereidingen voor de nieuwbouw getroffen.

Rond Kerst 2013 waren de technische tekeningen van de replica (gemaakt door Jan Visser van Visser Yachtdesign) klaar en werd gestart met de bouw. Vandaag, in minder dan een half jaar tijd, wordt de sloep om 15.00 uur feestelijk te water gelaten bij de ambachtelijke werf te Joure. “Normaal gesproken rekenen we zo’n 9 maanden voor de bouw van een compleet schip. Nu hebben we flink gas gegeven om de klant nog deze zomer te kunnen laten varen”, vertelt Aaldert de Jonge, hellingbaas bij Jachtwerf de Jong Joure.

www.jachtwerfdejong.nl 

terug