Watersportseizoen bruisend van start op HISWA 2014

Het watersportseizoen is bruisend van start gegaan tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show 2014. Uit een peiling onder exposanten blijken ten opzichte van de vorige editie meer offertes en proefvaarten te zijn aangevraagd; ook zijn er meer boten verkocht. In ‘winkelcentrum’ HISWA Shop lag het aantal transacties eveneens hoger dan vorig jaar. Volgend jaar vindt de 60e editie van de HISWA Amsterdam Boat Show plaats, van 11 tot en met 15 maart 2015 in Amsterdam RAI.

Bezoekers hogere koopbereidheid
De eerste onderzoeksresultaten onder bezoekers laten zien dat 66% evenveel of meer geld heeft uitgegeven op HISWA 2014 ten opzichte van vorig jaar; iets minder dan de helft van de beursbezoekers heeft aanschafplannen binnen één jaar. Belangrijkste bezoekredenen zijn informatie verzamelen en nieuwe producten bekijken; daarnaast komen vrouwen – meer dan de mannen – voor een gezellig dagje uit en om aankopen te doen en van aanbiedingen te profiteren. Ringeling: “Uit reacties van exposanten merken wij dat het groeiende consumentenvertrouwen direct terug te zien was op de beursvloer in een hogere koopbereidheid van de bezoekers.”

Positieve stemming
Op de beursvloer van HISWA 2014 heerste vanaf dag één een positieve stemming. De beursorganisatie kijkt dan ook met een goed gevoel terug op de deze editie. Beursmanager Joost Ringeling van Amsterdam RAI: “We hebben economisch roerige jaren achter de rug; dat geldt voor elke branche, maar zeker ook voor de watersportsector. De laatste tijd lijkt het optimisme echter weer de overhand te krijgen en dat merkten we deze week ook op de beursvloer. Het gros van de exposanten heeft goede zaken kunnen doen en de sfeer op de beurs was zeer positief. Door het mooie weer was het in het weekend iets rustiger dan normaal. Desondanks zijn wij erg tevreden. En juist door dat heerlijke lenteweer kunnen wij ons geen betere start van het watersportseizoen wensen.” In totaal brachten 37.054 watersportliefhebbers een bezoek aan HISWA 2014.

“Enthousiast over het bredere publiek”
De HISWA Amsterdam Boat Show mocht dit jaar meer dan 300 exposanten verwelkomen, iets meer dan vorig jaar. De eerste reacties zijn positief. Thedo Fruithof, voormalig organisator van Beurs Klassieke Schepen, over het nieuwe HISWA Klassiek: “De eerste dag was best even spannend, maar we kregen hele positieve reacties van de bezoekers; en de deelnemers in HISWA Klassiek zijn erg enthousiast over het bredere publiek.” Stephan van den Berg (Van Den Berg Surf)  is ook tevreden: “Met HISWA Fun hebben we jong en oud deze week kennis kunnen laten maken met de nieuwe vormen van watersport, zoals Stand Up Paddling (SUP) en surfen op inflatable boards.” Ook Klaas Schiphof (Antaris/Maril/Makma) kijkt met een goed gevoel terug: “Het publiek is duidelijk weer positiever gestemd; ook meer interesse vanuit het buitenland. En opvallend, we kregen dit jaar vooral meer aanvragen voor proefvaarten met grotere kajuitsloepen.”

Winnaars HISWA Zeilboot, Motorboot en Product van het Jaar 2014
Op 5 maart, de openingsdag van de HISWA, werd de Essence 33 uitgeroepen tot Zeilboot van het Jaar. De keuze voor Motorboot van het Jaar viel op de Interboat NEO 7.0. En HISWA Product van het Jaar werd het automatisch opblaasbaar reddingsvest Secumar Survival.

Nieuwe elementen
De voorheen in Enkhuizen gehouden ‘Beurs Klassieke Schepen’ werd dit jaar geïntegreerd in de HISWA Amsterdam Boat Show om hiermee een nog breder en completer assortiment te kunnen bieden. Ringeling: “HISWA Klassiek zorgt voor een mooie verbinding tussen het rijke maritieme verleden van Nederland en het moderne van nu.” Daarnaast bood de wereld HISWA FUN op de beursvloer dit jaar nog meer wind-, kitesurf en Stand Up Paddling (SUP) producten. In een apart SUP-bassin konden bezoekers deze nieuwe watersport en ‘workout’ zelf uitproberen.

HISWA te water
Voor nog meer watersportplezier in 2014 kan de bezoeker terecht op de HISWA te water, van 2 tot en met 7 september in de Amsterdam Marina op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Deze beurs wordt georganiseerd door HISWA Multimedia BV. 

Meer informatie is te vinden op www.hiswa.nl.

terug