Voor leerkrachten: Zeilavontuur in de klas

Tropische hitte, sneeuwstormen, walvissen, reusachtige golven, drijvende vuilnisbergen en gevaarlijke omstandigheden. Het komt allemaal voorbij tijdens de Volvo Ocean Race! Leerlingen van groep 6 tot en met 8 krijgen de unieke kans om de race te volgen via een actueel lespakket, het internet, social media en tv.

Volvo Ocean Race
De Volvo Ocean Race is de zwaarste zeilrace ter wereld. De race duurt negen maanden en is verdeeld over negen etappes. De zeilboten doen alle continenten aan. Het startschot van de race klinkt op 4 oktober 2014 in Alicante, Spanje en op 27 juni 2015 finishen de boten in de haven van Göteborg, Zweden.

Sailing Holland Schoolproject
Via het Sailing Holland Schoolproject volgen de leerlingen van groep 6 tot en met 8 de achtkoppige bemanning van het Nederlandse zeiljacht Brunel tijdens hun spannende zeilavontuur. Net als de
zeilers starten zij begin oktober aan hun reis rond de wereld. Via negen actuele lesbrieven, die aansluiten bij de belevenissen van de mannen aan boord, onderzoeken zij vraagstukken op het gebied van milieu, biologie, cultuur, geschiedenis, geografie en meteorologie. Het zorgvuldig samengestelde lesmateriaal biedt de mogelijkheid om vakoverstijgend te werken.

In het nieuws
Het Sailing Holland Schoolproject wordt gevolgd door diverse landelijke media, waaronder het Jeugdjournaal. Leerlingen kunnen de actuele ontwikkelingen aan boord volgen via een website en natuurlijk laat de bemanning van zich horen op Twitter, Facebook en Instagram. Tijdens de race en de tussenstops is het ook mogelijk om contact te leggen met de bemanning en hen van alles te vragen over hun belevenissen.

Lesmateriaal
Twee weken voor de start van een nieuwe etappe ontvangen de deelnemende leerkrachten het lesmateriaal op school. Dit bestaat uit een lesbrief voor de kinderen, een handleiding, achtergrondinformatie en verwijzingen naar websites en beeldmateriaal. Verder ontvangt iedere deelnemende klas een overzichtskaart van de wereld. De leerlingen houden hierop bij iedere etappe de posities van de boten
bij. Bovendien krijgt iedere leerling een bouwplaat om zijn of haar eigen wedstrijdjacht in 3D in elkaar te knutselen.

Meedoen?
Wilt u deelnemen aan het Sailing Holland Schoolproject, meldt u zich dan zo snel mogelijk aan.
Sailing Holland Schoolproject
Edwin@teamsailingholland.com

Kosten: al het materiaal wordt ter beschikking gesteld door Sailing Holland. De school betaalt alleen een bijdrage aan de verpakkings- en verzendkosten.

Meer informatie over de Volvo Ocean Race is te vinden opwww.volvooceanrace.com en over Sailing Holland en Team Brunel op www.teamsailingholland.com.

terug