Open Dag historische Friese werf

Op zaterdag 12 april houdt Jachtwerf de Jong in Joure een Open Dag. Gedurende deze dag kunnen geïnteresseerden zien wat er gebeurt achter de grote houten hellingdeuren van het historische gebouw in Joure.

Sinds 1653. Tot zo ver gaat de geschiedenis van houtbouw aan de Zijlroede te Joure terug. Grote houten schepen werden er destijds gebouwd. Galjoenen en koggeschepen die door heel Europa voeren. Het huidige Friese statenjacht “Friso”, ontworpen en gebouwd door de vermaarde bouwer Eeltsjebaes, liep er van stapel.

Een werf op gewijde grond dus, waar vandaag de dag nog steeds vol passie wordt gewerkt. “We vinden het leuk om de hellingdeuren eens te openen voor een breder publiek. Mensen hebben vaak niet in de gaten hoe wij hier te werk gaan. Daarnaast doen we dit ook om de liefde voor ons vak over te brengen. We maken graag kennis met de toekomstige leermeesters, zodat zij geprikkeld worden om voor een gedegen vakopleiding te kiezen. Het mooie van ons vak is dat het geen serieproductie is, maar eerlijk ambachtelijk maatwerk”, legt Aaldert de Jonge, eigenaar van de jachtwerf uit.

De werf is bekend van haar teakhouten vletten, maar ook mahoniehouten wedstrijdschepen als de Pampus, de 22m2 en de 12-voetsjol zijn recent te water gelaten. Daarnaast worden er veel klassieke motor- en zeilschepen gerestaureerd en is de werf een ‘kraamkamer’ voor maatwerk opdrachten van vooral vletten en sloepen.

Tijdens de Open Dag kunt u ervaren wat er komt kijken bij de bouw en restauratie van schepen. U kunt een rondleiding krijgen door het gebouw en zien welke bouwstadia een schip doorloopt. Ook kunt u proefvaarten in diverse vletten en sloepen maken.

Geïnteresseerden zijn op zaterdag 12 april van harte welkom tussen 9.00 en 17.00 uur bij de Jachtwerf in Joure (Slachtedijk 7b).

www.jachtwerfdejong.nl

terug