De Gier Maritiem zaagt megajacht in stukken

In Enkhuizen is men bezig met een bijzonder interessante refitklus. Het in Italië gebouwde motorjacht met een lengte van 23,50 m. en een gewicht van ruim een ton, zal van binnen en van buiten volledig worden gemoderniseerd, ook zal het achterschip worden verlengd.

Door de verlenging zal o.a. een grotere ‘garage’ ontstaan zodat de tender en de waterscooter d.m.v. een nieuwe hydraulische kraan eenvoudig, veilig en zeevast in het achterschip kunnen worden opgeborgen.  Het zwemplatform zal aanzienlijk groter worden en door het maken van twee gedraaide trappen is dit platform  beter te bereiken. Op het verlengde achterdek (met nieuwe buiten bar) worden ook twee aluminium spil trappen gemaakt zodat het nu nog grotere zonnedek op de fly-bridge ook buitenom is te bereiken.

Het hydraulisch systeem zal flink worden uitgebreid om voldoende capaciteit  te kunnen leveren aan  boegschroef, de nieuw geïnstalleerde hekschroef, de gerenoveerde lieren op dek en het stabilisatie systeem.  

Het jacht zal worden uitgerust met een bijzonder stabilisatie systeem. Zelfs bij lage of geen bootsnelheid zullen enorme ‘flippers’ het schip uiterst stabiel en zonder slingerbewegingen in het water laten liggen. Een zware elektramotor met een hydrauliekpomp zorgt voor de aandrijving van de stabilisatoren als het schip voor anker ligt. Dit systeem is door de Gier Maritiem ontworpen en uitgevoerd met verschillende toepassingen uit de zware industrie.

Het  verwarming/ airco systeem zal bijzonder efficiënt worden gemaakt. Hierdoor kan het water in de jacuzzi en de luchttemperatuur in de verschillende ruimtes aanboord snel op de gewenste temperatuur worden gebracht. In koudere wateren kan met eenvoudig omschakelen van airo naar verwarming. Door hergebruik van de warmte bespaart men een hoop energie.

Aan het einde van het refit proces zal haar romp worden overgespoten. Het onderwaterschip worden gestraald en geconserveerd. De ramen in de opbouw worden vervangen door nieuwe zonwerende gelijmde thermopane ramen. Voor de koudere gebieden zullen de ramen in de stuurhut verwarmd kunnen worden.

Op het maken van de bouwtekeningen na (dit wordt verzorgd door een buitenlandse naval architect) zal deze hele refit worden uitgevoerd door het vakkundig ‘eigen‘ personeel van De Gier Maritiem.
Als zij straks weer “zo goed als nieuw” bij de Gier Maritiem te water zal worden gelaten is zij weer helemaal klaar voor vele reizen over o.a. de Middellandse zee en de Caraïben. 

Voor meer informatie: www.degiermaritiem.nl

terug