Studenten bouwen geavanceerde zonneboot volgens oer-Nederlands principe

Het ontwerp van de solar boat van het TU Delft Solar Boat Team is klaar voor een innovatieve onthulling op de HISWA Amsterdam Boat Show. Een jaar lang werkten 32 studenten van de TU Delft aan de meest geavanceerde zonneboot van dit moment; speciaal voor één gelegenheid: de DONG Energy Solar Challenge, de World Cup For Solar Powered Boats.

Wereldtitel
De boot is uniek door het toe passen van een simpel Nederlands principe: fietsen. De boot heeft geen klassiek roer achterop. Sturen gaat door de voorste draagvleugels te draaien, vergelijkbaar met het sturen van het voorwiel van een fiets. Dit type besturing is nog weinig toegepast op een boot. Door de zeer kleine draagvleugels die zorgen voor een extreem lage weerstand en het extreem lichte gewicht mikt het team op het winnen van de wereldtitel.

Uitgebreid onderzoek
Tweeëndertig studenten bouwden de boot speciaal voor de DONG Energy Solar Challenge, de World Cup For Solar Powered Boats van 28 juni tot en met 5 juli 2014. Om de race te winnen hebben de studenten uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste, snelste en lichtste materialen. De boot is uniek door het extreem lichte gewicht (totaal ongeveer 100kg), de twee draagvleugels die de boot uit het water liften en de manier waarop de boot stabiel wordt gehouden. De topsnelheid van de boot ligt tussen 40 en 45 kilometer per uur. De boot maakt gebruik van fietsstabiliteit; door de kleine draagvleugels en het hoge zwaartepunt is de boot niet stabiel. De bestuurder compenseert dit net als hoe een fiets werkt, door de richting in te sturen waarin de boot dreigt te vallen. Door dit principe te gebruiken kunnen de draagvleugels extreem klein zijn. Hierdoor heeft de boot varend op draagvleugels, net zoveel waterweerstand als een mensenhand die in het water steekt.

www.solarboatteam.nl

www.dongenergysolarchallenge.nl

terug