Friese sloepenbouwers willen export naar Duitsland duw geven

Het bureau voor toerisme Friesland Holland probeert de export van in Friesland gebouwde sloepen en elektrische aandrijftechnologie naar Duitsland te bevorderen. Daartoe, en ter stimulering van de sloepverhuur in Friesland, heeft het 330 vierkante meter gehuurd in motorbotenhal 15 van Boot Düsseldorf (18-26 januari 2014).

Friesland Holland is met nog eens 900 vierkante meter ook present in hal 14, de watertoerismehal, waar het naast een kunstmatig meer met windturbines vakanties met Friese motorjachten en zeilboten promoot. 

Friesland Sloepen
In het project ‘Friesland Sloepen’ participeren naast Friesland Holland de Woudsender sloepenbouwer Aquatec Industries, producent van de merken Antaris, Makma & Maril en een combinatie van Fries-Overijsselse bedrijven die gespecialiseerd zijn in elektrische aandrijving en anti-diefstalbeveiliging voor sloepen, de firma’s DumiTech in Blesdijke (Friesland) en Water World Electronics in Oldemarkt (Overijssel).

De twee laatstgenoemde bedrijven hebben recent het Intelligent E-boat Power Pack ontwikkeld en productierijp gemaakt. Met de motor-regelaar combinatie kan praktisch iedere dieselmotorboot in één dag tamelijk eenvoudig geëlektrificeerd worden. Inbouw in nieuwe boten gaat nog sneller.

Boot Düsseldorf als springplank
De uitvinders Sebastiaan Strampel (Blesdijke) en Mario Bor (Oldemarkt) gebruiken Boot Düsseldorf als een springplank naar het Oost-Duitse merengebied. Ze zoeken op de beurs dealers voor hun elektromotoren en bootalarmsystemen.

De merken Antaris, Makma & Maril hebben al een steunpunt in Duitsland, Goericke GmbH Yacht- und Bootshandel in Hamburg. Directeur Klaas Schiphof van de Friese werf constateert een toenemende interesse van Duitse watersporters voor moderne sloepen, met en zonder kajuit: “De export naar Duitsland groeit.”

Veel collega’s van Schiphof hebben ooit gepoogd sloepen in Duitsland te verkopen, maar slaagden er niet of nauwelijks in. Inmiddels hebben zoveel Duitsers in Friesland tijdens vakanties kennis gemaakt met de typisch Nederlandse sloep, dat ze de gebruiksmogelijkheden en vaareigenschappen zijn gaan waarderen. Vooral strakke degelijke sloepen met een hedendaagse vormgeving, zoals de nieuwe Antaris Sixty6, doen het goed.

www.frieslandholland.nl

terug