De restauratiebeurs Boatfit geeft boten nieuwe glans

Watersport ontmoet liefhebberij: vanaf vrijdag 21 tot en met zondag 23 februari 2014 komen meer dan 170 standhouders bij elkaar voor de negende Boatfit en veranderen Hal 6 en 7 in een maritieme belevingswereld. “Wie kan mijn boot onderhouden, repareren of restaureren?” vragen de eigenaren, fabrikanten, zeilers en liefhebbers op deze eerste beurs voor scheepvaart en watersport in Duitsland zich af. Boatfit heeft zich altijd gericht op de instandhouding van al in gebruik zijnde boten en schepen en biedt op allerlei gebied hulp bij zelfhulp. Dus het antwoord op die vraag ligt daar binnen handbereik.

Het kaderprogramma, dat bestaat uit 110 lezingen en 30 programmaonderdelen waar bezoekers aan kunnen deelnemen of gewoon bekijken, geeft een indruk van de gevarieerde thema’s die bij Boatfit 2014 de revue passeren. Thema’s als accubeheer aan boord, winteronderhoud van de motor, afdichten van een houten dek, het anker in de praktijk of het restaureren van een houten jol. Bovendien biedt Boatfit in samenwerking met de sport- en zeilschool ‘bootsausbildung.com’ vier cursussen aan die de veiligheid aan boord ten goede komen. “Het goed kunnen lezen en interpreteren van weerinformatie is op het water natuurlijk erg belangrijk. Daarom geven we tijdens de beurs seminars hierover,” zegt Gebriele Frey van de Messe Bremen. “Bovendien kun je bij Boatfit diverse certificaten behalen, waaronder die voor radioverbindingen voor zee- of binnenscheepvaart en het verzenden van noodsignalen.

Behalve voor kennis en know-how is er bij de organisatie ook veel aandacht voor de liefhebberij waarmee de watersporters en booteigenaren hun hobby beleven. Een concept waarmee de beurs in Bremen al sinds 2005 erg succesvol is: vorig jaar kwamen meer dan 10.000 bezoekers naar Boatfit. “We staan niet alleen bekend als kennisevenement, maar ook als ontmoetingsplek voor de echte liefhebbers voor zee, zeilen en scheepvaart,” aldus Frey. “Daarom komen bij ons mensen aan het woord die rond de wereld hebben gezeild, zetten we unieke pronkstukken in scène en geven de maritieme traditie een podium.” De nautische vlooienmarkt, waarvoor op zondag een extra ruimte wordt gereserveerd is een voorbeeld van zo’n podium. Bezoekers kunnen daar al snuffelend tussen de stands curiosa, antiek en nuttige zaken op het gebied van zeevaart ontdekken.

Boatfit is vanaf vrijdag 21 tot en met zondag 23 februari elke dag vanaf 10 tot 18 uur geopend. Een dagkaart kost 9 euro, met korting 7 euro. Een kaart voor twee dagen kost 13 euro en kinderen onder de 12 jaar mogen gratis mee naar binnen onder begeleiding van een volwassene. Deelnemen aan Boatfit of een stand op de nautische vlooienmarkt is ook nog mogelijk. Alle informatie daarover staat op de website www.boatfit.de.

terug