DMS Holland debuteert met twee unieke slingerdempingsystemen op de METS

Komende maand debuteert DMS Holland op de METS met twee unieke roldempingsystemen. AntiRoll voor superjachten en RotorSwing voor jachten tot 30 meter.

AntiRoll
Het eerste systeem, AntiRoll, is een roldempingsysteem speciaal ontwikkeld voor superjachten. Dankzij de unieke dubbelassige vinnen welke roteren tijdens het varen en een klappende beweging maken als het jacht stilligt, stabiliseert AntiRoll zowel onderweg als wanneer het jacht ten anker ligt zonder concessie te doen aan de prestatie in één van beide omstandigheden.

De gebogen high aspect vinnen hebben tijdens het varen 50 tot 75% minder weerstand door het water dan traditionele vinnen hetgeen een positief effect heeft op de snelheid en het brandstofverbruik. Daarnaast heeft de klappende beweging van de vinnen een veel groter liftend effect dan vinnen die alleen roteren als het schip stilligt. Bovendien kunnen de vinnen tegen de romp, dan wel deels verzonken in romp, worden weggedraaid met als gevolg dat het systeem ook geschikt is voor zeiljachten. AntiRoll maakt gebruik van een slimme hybride aandrijving waardoor het systeem relatief weinig vermogen vraagt.

Gebaseerd op onderzoek uitgevoerd door Marin is bewezen dat AntiRoll beter presteert dan traditionele slingerdempingsystemen. AntiRoll is reeds gepatenteerd in Nederland en international patent is aangevraagd. Verschillende ontwerpers, naval architects en superjachtbouwers, zowel van motorjachten als zeiljachten, hebben al grote interesse getoond in AntiRoll.
Tijdens de METS, op de stand van DMS Holland, SuperYacht Pavilion Stand nr 10.321, zal een demonstratiemodel van AntiRoll tentoon worden gesteld.

RotorSwing
De tweede primeur is het RotorSwing roldempingsysteem. Dit systeem is uniek in zijn soort. Het is het eerste elektrische slingerdempingsysteem voor jachten tot 30 meter op basis van het Magnuseffect: snel roterende cilinders, die afhankelijk van de draairichting, een op- of neerwaartse druk genereren.

Het grote voordeel van de RotorSwing t.o.v. de conventionele systemen met vinnen is de hogere slingerdemping, met name bij lagere snelheden. Omdat de rotors geen stuureffect genereren kan de plaats onder het jacht vrij worden bepaald. Het is zelfs mogelijk de rotors op de spiegel te monteren hetgeen met name voor snelvarende jachten wenselijk kan zijn. Daarnaast kunnen de rotors worden ingetrokken waardoor ze veel minder kwetsbaar zijn en minder weerstand bieden dan vinnen. Het systeem wordt aangedreven door een compacte elektromotor die door zijn geringe afmetingen weinig van de, vaak schaarse, ruimte in het schip inneemt.

Door deze compacte elektromotor en de vrij te bepalen positie van de rotors onder het schip, is het geen probleem als er bij het initiële ontwerp en de bouw van het jacht geen rekening is gehouden met het installeren van stabilisatoren.

Dankzij bovenstaande features en het feit dat het systeem uit voorraad leverbaar is en binnen enkele dagen kan worden gemonteerd, is het uitermate geschikt voor refitprojecten. Het kan binnen 3 dagen volledig vaarklaar worden geïnstalleerd. Dit kan dus ook midden in het vaarseizoen zonder dat de eigenaar een mooi vaarweekend of deel van zijn vakantie hoeft te missen.
Meer informatie over de roldempingsystemen is te vinden op www.dmsholland.com

terug