Waddenflottielje naar het Oostelijk Wad

Op het Wad leven duizenden zeehonden. Maar waar zie je die dan? Noordpolderzijl is het kleinste haventje van Nederland, met zeilerscafé. Maar hoe kom je daar met een boot? Op Rottumeroog woonden mensen. Maar hoe zag dat er dan uit?

Sterker nog; wie weet nog hoe het Wad er uit ziet bij laag water, als je met boot (en je blote voeten) in het slib staat?

Kennis delen
Om die vragen te beantwoorden wordt er vanuit Jachthaven Lauwersmeer een flottielje georganiseerd, waarbij diverse zeil- en motorboten de oostelijke delen van het Wad gaan bevaren. Het delen van kennis is daarbij het doel. Ondermeer het berekenen van waterstanden, navigeren en tochtplanning komen daarbij aan bod. Boten die daarvoor geschikt zijn gaan droogvallen bij laagwater, anderen zullen in de diepere geulen voor anker moeten wachten.

Veilig
Omdat er echte “zeerotten” meevaren die met raad en daad terzijde staan, is de tocht ook te doen voor minder ervaren lieden. Ieder met een boot met beperkte diepgang mag mee.

Proviand
Oude zeevaarders moesten zich vroeger maar zien te redden op zee. Bij dit flottielje gaat het er echter anders aan toe: nadat ‘s avonds de schepen een gezamenlijke ankerplek hebben opgezocht, komen de koks van het restaurant op de jachthaven het eten brengen! De oude zeebonken van weleer moesten eens weten.

Wanneer
Ron Spoelstra van Jachthaven Lauwersmeer: “In principe varen we in het weekend van 4 t/m 6 oktober. Omdat we graag een ontsnappingsclausule inbouwen wanneer het slecht weer is, houden we een weekend ‘op reserve’. Mochten de weersvoorspellingen een week van tevoren slecht zijn, dan verplaatsen we het naar 11 t/m 13 oktober. 15 September zal er een informatie bijeenkomst zijn in Restaurant Het Raadsel van de Wadden, op Jachthaven Lauwersmeer te Oostmahorn.

www.jachthavenlauwersmeer.nl

terug