Sneekweek 2013 zeer geslaagd zeilevenement

Op vrijdagavond 2 augustus werd de Sneekweek 2013 officieel geopend in aanwezigheid van burgemeester Hayo Apotheker (Súdwest-Fryslân). Traditioneel werd de Boot van het Jaar bekend gemaakt: dit jaar gaat die eer naar het skûtsje De Sneker Pan, waarvan de schipper, Douwe Visser, ook nog eens werd uitgeroepen tot de 60ste Schipper in de Orde van de Sneker Pan (Panschipper). Oud-KWS-voorzitter Jaity Dijkstra werd geëerd voor zijn enorme inzet voor de zeilsport in Sneek met een Ridderorde (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau).

Op het water was het zaterdag 3 augustus een prachtige eerste dag om te wedstrijdzeilen. De wind was (af en toe) hard, waardoor de helft van de klassen tot laat in de middag niets anders konden doen dan wachten tot er weer gestart kon worden. Op het eiland was Minister President Mark Rutte aanwezig. Rutte zeilde mee op de G2. Hij was met name geïnteresseerd in de wijze waarop de KWS wederom een succesvolle Sneekweek op poten heeft gezet. Naast de Minister President was ook Dorian van Rijsselberghe (Olympisch zeiler) aanwezig bij de Sneekweek. De zaterdagavond werd afgesloten met een prijsuitreiking waarbij de prijzen werden uitgereikt door Dorian.

Zondag 4 augustus was een prachtige zeildag: de zon liet zich de hele dag zien en het waaide een windkrachtje 3. Er was wel veel sprake van winddraaiingen, wat zorgde voor prachtig, maar wel moeilijk zeilweer. Olympisch finnjolzeiler Pieter Jan Postma (4de plek Olympische Spelen 2012 in Londen) reikte zondag de prijzen uit voor de dagwinnaars in alle klassen. Postma veroverde toen hij elf jaar was al zijn eerste hoofdprijs op de Sneekweek in de Optimist B. Pieter Jan is nog steeds lid van de KWS (Koninklijke Watersportvereniging Sneek).

Maandag 5 augustus was net als de zondag een geweldige dag voor de zeilers met heerlijk weer. De wedstrijden begonnen om 10 uur. Het waaide op dat moment niet zo hard (windkracht 2) en het viel het comité op dat er veel valse starts waren. Al met al was het een prachtige mooie zeildag, maar door de vele winddraaiingen wel lastig zeilweer. Vice-voorzitter van de KWS, Jaity Dijkstra, werd maandag 5 augustus door het Dicky van der Werf Fonds in het zonnetje gezet. hij kreeg een doek uitgereikt met daarop het skûtsje De Sneker Pan ter gelegenheid van de heropening van het wedstrijdcentrum. Hiermee werd de band tussen de Sneker Pan en de KWS benadrukt.

Dinsdag 6 augustus begon het lichte regen, maar gelukkig voor de zeilers kwam er al snel weer een zonnetje tevoorschijn. Dit zonnetje zorgde de gehele dag voor scherp weer en echte “Hollandse” luchten: diepblauwe lucht, afgetekend met witte wolkjes en goed zicht. Voor het eerst in deze Sneekweek was er sprake van weer waar bijna alles samenkwam: een mooi, redelijk stabiel windje en een aangename temperatuur. Het Antonius Ziekenhuis Sneek presenteerde tijdens de Sneekweek een unieke watersport app. De Antonius zorggroep helpt watersporters zo om direct toegang te krijgen tot zorg, op en om het water in Friesland.

Regen was voorspeld voor woensdag 7 augustus, Hardzeildag op het Sneekermeer. En die regen kwam er ook in overvloed. Minder leuk voor het publiek dat naar het Starteiland was gekomen, maar verder waren de omstandigheden voor de (meeste) zeilers prima. Met een windkracht 3 tot 4 en weinig winddraaiingen gingen alle starts volgens het boekje. De regenboogzeilers troffen het niet met de teamwedstrijden tijdens de Sneekweek van 2013. Dit keer hebben de Friezen op het thuiswater de prijs in de wacht kunnen slepen. De sfeer onder de teams was heel ontspannen, maar dit betekende niet dat team Holland niet meer hun best gaan doen volgend jaar de prijs te grijpen.

Donderdag 8 augustus werden de laatste wedstrijden van de Sneekweek 2013 gevaren. Gelukkig bleef het regenachtige weer dat Hardzeildag dit jaar kenmerkte achterwege en kon het publiek in de zon genieten van de zeilwedstrijden. In veel klassen was het nog spannend en moesten alle zeilen bijgezet worden. Hier vindt u een overzicht van alle wedstrijdresultaten: www.sneekweek.nl
Al met een zeer geslaagde sportieve zeilweek!

terug