Design Award voor WhisperPower hybride stroom- en voortstuwingssysteem

Tijdens een feestelijke ceremonie in Monte Carlo zijn de Show Boats Design Awards 2013 uitgereikt. Deze prijsuitreiking is een initiatief van Showboats, één van de toonaangevende bladen in de markt van megajachten. Met de prijzen worden de meest creatieve en innovatieve talenten in de verschillende disciplines van de superjachtbouw onderscheiden.

De hoofdprijs in de categorie Design and Technology is toegekend aan het door WhisperPower ontwikkelde hybride stroom- en voortstuwingssysteem aan boord van het 40 meter lange klassieke zeiljacht Rainbow. De prijs werd in ontvangst genomen door Holland Jachtbouw uit Zaandam, de werf door wie de J-Klasse Rainbow is gebouwd. 

Het hybride stroom- en voortstuwingssysteem is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de hoge eisen die gesteld zijn aan dit moderne J-Klasse project. Het systeem vervangt de conventionele configuratie met één hoofdmotor en twee generatoren die in superjachten van deze klasse toegepast worden.

Het systeem bestaat uit 5 stroombronnen: de accu’s, de generator met variabel toerental, de vliegwielgenerator, de schroefasgenerator (tijdens het zeilen) en de walstroom. Dit systeem is 40% lichter dan de conventionele configuratie. Bovendien heeft een 6 maanden durende analyse aan boord van de Rainbow aangetoond dat het 35% minder brandstof verbruikt. De Rainbow heeft sinds haar oplevering in 2012 al meer dan de halve aardbol in mijlen gevaren en ligt na een succesvol regattaseizoen nu in Palma.

Unieke eigenschappen van het WhisperPower hybridesysteem zijn:

Gedurende meerdere uren elektrische aandrijving (50 kW, > 5 knots)
Zeilvoering en andere hydraulische functies zoals manoeuvreren kan op de Hy-Store accu’s (Lithium ION LiFePO4). Tijdens het zeilen is de generator uitgeschakeld. Vermogen 2 x 40 kW/ 512 VDC nominaal.

De accu’s kunnen worden geladen tijdens het zeilen (tot 12 kW) middels de 50 kW permanent magneetvliegwiel geïntegreerde elektrische dynamo/motor die gekoppeld is aan de schroefas en CPP-schroef.

Een nieuwe manier van stroomopwekking door de 50 kW GENVERTER, een zeer compacte en lichtgewicht dieselgenerator met variabele toeren(continue vermogen 50 kW). De Genverter is extreem stil en zuinig. De Genverter schakelt uit als de accu’s zijn geladen; de omvormer neemt automatische de stroomvoorziening over.
Lange stille perioden worden overbrugd met de Li ION accu’s en de DC-AC (3 x 400 VAC)/ 230 V/50 Hz) omvormers.
Hy- Shore: omdat in het systeem een frequentieomvormer is ingebouwd, kan het jacht op iedere walstroomaansluiting waar ook ter wereld en ongeacht de frequentie (50 / 60 Hz) inpluggen. De galvanische scheiding wordt verzorgd door de in het systeem opgenomen scheidingstransformator.

De WhisperPower systemen worden door toonaangevende superjachtwerven in de wereld toegepast, waaronder Royal Huisman Shipyard.

www.whisperpower.com

terug