Mastervolt leverancier voor de nieuwe Volvo Ocean 65 Vloot

De acht identieke jachten die gebouwd worden voor de Volvo Ocean Race 2014-15 worden allen uitgerust met de meest recente accu’s, laders en energiemanagementsystemen van Mastervolt nadat de in Nederland gebaseerde marktleider werd geselecteerd als officiële leverancier voor dit prestigieuze evenement.

Foto: Farr Yacht Design

Mastervolt is sinds de oprichting in 1991 altijd al een voorloper geweest in technologische ontwikkelingen. Sinds het bedrijf onderdeel is geworden van de Amerikaanse Actuant Corporation is de ambitie om de meest betrouwbare, lichtgewicht en veelzijdige elektrische producten te ontwikkelen, verder versterkt. En dat is precies wat er nodig is voor de Volvo Ocean Race.

Elk van de identieke Volvo Ocean 65 zeiljachten, die worden voltooid door het Britse Green Marine, wordt uitgerust met twee van de nieuwste Lithium Ion Ultra 24/5000 accu’s. Deze tweedegeneratie modellen zijn krachtig genoeg om extreme herlaadcycli aan te kunnen die teveel zouden zijn voor de meeste conventionele loodzuurequivalenten. Met een gewicht van slechts 55 kg per stuk, een gewichtsbesparing van 80% ten opzichte van 5kWh loodzuuraccu’s, bieden deze unieke 24V accu’s ongelooflijk veel kracht in een relatief klein formaat en voorzien ze in de complete energiebehoefte van elk jacht. De accu’s kunnen herhaaldelijk ontladen worden tot 80% van hun totale capaciteit zonder daarbij schade op te lopen.

Nog belangrijker is het feit dat ze ook volledig heropgeladen kunnen worden in een tijdsbestek van ongeveer één uur. Dit is ideaal aangezien de Volvo motoren op de jachten ieder zijn uitgerust met twee Mastervolt 150ah Alpha Pro dynamo’s en intelligente regelaars die speciaal zijn ontworpen om snel te laden  Dit betekent dat elk jacht de motor slechts 60 minuten per dag hoeft te laten draaien om de accu’s volledig te herladen. Daarnaast kan het systeem ook herladen worden door middel van zonne-energie of andere groene hulpbronnen.

Mastervolt ontwerpt producten op basis van volledige systeemcompatibiliteit. Omdat het bedrijf nu deel uitmaakt van de Elektrische afdeling van Actuant, kan het MasterBus communicatiesysteem inmiddels ook data uitwisselen met andere OEM-systemen aan boord die functioneren middels NMEA2000 protocollen. Dit betekent dat data van het energiemanagementnetwerk van Mastervolt kan worden weergegeven op de schermen van verschillende maritieme apparatuur.

Het plaatsen van de Mastervolt systemen op de hightech jachten is in handen van Diverse Yacht Services, een deskundig bedrijf uit Southampton dat is gespecialiseerd in het verbinden van verschilende geavanceerde technologieën binnen een enkel krachtig platform. Directeur Will Best, die zelf de slopende race van Sydney to Hobart meevoer in 2011 op het winnende jacht, is zeer verheugd met de keuze van Volvo.

“Deze apparatuur heeft zichzelf reeds bewezen in eerdere Volvo Ocean Races,” aldus Best. “De prestaties van de lichtgewicht, high-performance producten waren uitstekend en door het wereldwijde netwerk van Mastervolt zullen de deelnemers zo nodig altijd toegang hebben tot ondersteuning. Ook in de race van 2017-18 zullen wij in zee gaan met Mastervolt.”

Namens de organisatoren van Volvo Ocean Race, zei Nick Bice, hoofd van het Yacht Maintenance Centre, het volgende: “Mastervolt producten zijn robuust en betrouwbaar. Ze passen dus uitstekend bij het karakter van Volvo.”

“Dit is een enorm prestigieus evenement waarin de teams de jachten tot het uiterste dwingen,” aldus UK Marine Sales Manager Nick Holland namens Mastervolt UK, de leverancier van de apparatuur. “Ik ben zelf een enthousiaste zeiler en vind het dus fantastisch om op zo’n essentieel niveau erbij betrokken te zijn. En natuurlijk om te weten dat er zo veel vertrouwen is in onze producten dat ze mee mogen doen aan de meest extreme zeilrace ter wereld.”

Het evenement gaat van start in Alicante (Spanje) met de eerste havenrace op 4 oktober, 2014.  De jachten vertrekken vervolgens een week later naar Recife.  De voortgang en updates zijn te vinden op www.volvooceanrace.com

terug