Kunstproject Studio Seguénte bezoekt Jachthaven Naarden

Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe zeilseizoen komt beeldend kunstenaar Dirk Hakze  met zijn kunstproject Studio Seguénte van 22 mei tot 5 juni a.s. naar Jachthaven Naarden. Het project maakt deel uit van een serie waarmee Hakze dit jaar langs de voormalige Zuiderzeekust wil reizen.  

Vorig jaar is Hakze begonnen aan een nieuwe tournee, waarbij hij de muziek van Gustav Mahler (1860-1911)  als centraal thema heeft gekozen om op te schilderen. Mahler was aan het begin van de twintigste eeuw, op uitnodiging van het Concertgebouworkest, regelmatig in Nederland. Daarbij heeft hij verschillende keren de toenmalige Zuiderzeekust bezocht, waarbij hij zich liet inspireren door de geluiden van de zee.

Hoewel door de verandering van de kust niet alle locaties exact bekend zijn waar  Mahler precies geweest is, gaat Hakze er vanuit dat hij verschillende plaatsen heeft bezocht. In het geval van Naarden ligt het echter veel duidelijker. Op het strand bij Oud Valkeveen werd hij verschillende keren gezien en gefotografeerd. De muziek waarop de kunstenaar gaat werken zijn liederen uit Des Knaben Wunderhorn.

In het werk van Dirk Hakze loopt de verbinding met muziek als een rode draad door zijn ontwikkeling als kunstenaar. Aanvankelijk startte hij met schilderperformances bij optredens van bekende pop- en Jazz musici, zoals Miles Davis, Carlos Santana, John Lee Hooker, James Brown enz. Het meest bekend werd hij met zijn project ‘The Colors of Music’ , waarbij hij complete klassieke concerten omzet in panorama’s met meerdere panelen, die in een drie concentrische cirkels op strand staan opgesteld. Hierbij vormen de verschillende schilderijen vanuit het middelpunt gezien een aaneengesloten  geheel.
De schilderijen die hij met een koptelefoon op maakt, zijn het beste te omschrijven als kleurrijke, geabstraheerde zeegezichten. Naast de muziek laat hij zich ook inspireren door de geluiden van omgeving, zoals wind en water.

Studio Seguénte is voortgekomen uit het succes van “The Colors of Music”. Ook hier schildert de kunstenaar op klassieke muziek in een kleine studio, waarbij het publiek hem door een venster kan zien werken. Aan de buitenkant hangen tevens een paar koptelefoons, waardoor het publiek kan meeluisteren. In de studio maakt hij kleine schilderijen met afmetingen van 30×80 cm. Deze hebben dezelfde verhouding als het grondvlak van het Parthenon in Athene. Dezelfde verhouding vindt men ook terug volgens de gulden snede in de diatonische toonladder en zo heeft Hakze een geheel eigen methode ontwikkeld om muziek uit te drukken in schilderkunst.

Dirk Hakze financiert zijn projecten niet door subsidies, maar door de verkoop van zijn werk. Om het project in de jachthaven mogelijk te maken biedt hij de ondernemers en andere geïnteresseerden  de mogelijkheid aan om vooraf tegen een gereduceerd bedrag in te schrijven op schilderijen. Op locatie kosten zij €600,- p/st. en bij inschrijving vooraf slechts €400,-. Hierbij kan men tevens, indien gewenst, als sponsor op de website en brochure worden vermeld.

Het werk van de kunstenaar is opgenomen in diverse museale- en gemeentelijke collecties, alsmede bij verschillende bedrijf- en particuliere verzamelingen. Inschrijfformulieren en meer informatie op: www.dirkhakze.com/nl/Index.asp

terug