De Noordelijke Hout(scheeps)bouwers presenteren zich wederom in Terherne

Traditioneel wordt in Terherne op 2e Paasdag, dit jaar op 1 april, het Watersportseizoen geopend. Voor de 3e keer geven de Noordelijke Hout(scheeps)bouwers acte de présence met hun prachtige houten schepen.

Op Tweede Paasdag, 1 april van 10-17 uur is het werk van de Noordelijke Houtbouwers aan de steigers van Terherne Haven  aan het Kupersleantsje 9 in Terherne te bewonderen. Schepen gebouwd en/of gerestaureerd door Aldert de Jonge uit Joure, Pier Piersma uit Heeg, Jan Schreur uit Giethoorn en Henk van der Meulen uit Sneek. De hele dag zijn ze aanwezig om raad en advies te geven over hun schepen, maar ook over het maken van scheepsonderdelen als masten, zwaarden, siersnijwerk.

Op de Verkoopshow van Houten Schepen is veel keus. Naast de schepen van deze bouwers, zijn er ook schepen van andere bouwers te koop. Jong gebruikte vletten, klassieke Friese jachten en ook Varende Monumenten. Er zullen tjotters, Staverse jollen, schouwen, een pluut, boeier, vletten, Pampus, Engelse Steamlaunch, Friese jachten en meerdere punters liggen. De schepen zijn ingebracht door de Noordelijke Houtbouwers en particulieren.

De Noordelijke Houtbouwers werken samen sinds 1995. Ze zijn allemaal gespecialiseerd in de bouw van houten schepen en jachten. Zowel de bekende Nederlandse ronde- en platbodemjachten als ieder denkbaar houten jacht of bedrijfsvaartuig. En elke houtbouwer heeft zijn specialiteit.
Op Terherne Haven, Terherne, komt u 2e Paasdag naast de mooie schepen van de Houtbouwers nog veel meer activiteiten tegen.

Dit jaar richten de bouwers van de modelskûtsjes (skûtsje op schaal gemaakt) zich op de jeugd. Uiteraard varen er de radiografisch bestuurde modelschepen en het nieuwe  model van de Kameleon in de haven.

Nieuw is dat er simpele bouwpakketjes voor kinderen zijn van een skûtsje. Kinderen kunnen zelf op eenvoudige wijze het scheepje in elkaar zetten en dan zeilen. De mannen van de Miniatuurvisserij zijn momenteel druk bezig met het prototype en het bouwpakket van het skûtsje. Op 2e Paasdag is de eerste presentatie.

Terherne Haven/Varend Friesland vaart dagtrips met skûtsjes, tjotters en klassieke motorschepen. Er zijn arrangementen voor iedere smaak. Nieuw is het arrangement “Stoer zeilen voor Hem en Interieurcollege voor Haar”. Het 111 jaar oude skûtsje voor hem ligt in de haven, de stylistes van “Kleur op kleur” voor haar presenteren zich in de Schepenhal.

Het dorp Terherne, 2e Paasdag
Het hele dorp bruist van activiteiten. Alle watersportbedrijven hebben Open Huis. U kunt schepen bekijken, kopen, mee zeilen en –varen. Er is een grote Paasmarkt met vele kramen, ook met 2e hands nautische artikelen. Natuurlijk zijn alle winkels en restaurants open en zijn er kinderspelen.

Informatie: Terherne Haven is de haven voor Klassieke Schepen. Midden in het dorp Terherne, aan het Sneekermeer, is een haven waar alleen klassieke schepen een ligplaats kunnen vinden. Er liggen skûtsjes, bakdekkers, een sleper, Groninger tjalk, schouwen. Voor passanten wordt een uitzondering gemaakt, alle type schepen zijn welkom.
Rond de haven staan vakantiehuisjes, havenhuisjes genoemd. Deze 4 persoons huisjes passen bij de schepen. De huisjes zijn geheel van hout met een bijzondere inrichting. Elk huisje is genoemd naar een Fries of Friezin. Details van de naamgevers zijn terug te vinden in het huisje, bijv. van de schaatser Jeen van der Berg, de skûtsjesschipper Keimpe van de Meulen, de fierljepper Rimmer.

Informatie:
www.terhernehaven.nl

www.houtenschepen.nl

terug