De kunst van het bijleggen

De februari expositie 2013 van GalleryMaritime Middelburg staat in het teken van de naam en faam die Nederlandse kunst te danken heeft aan de maritieme geschiedenis. Maritieme verbeelding is van alle tijden en kan dan ook gezien worden als de oorsprong van beeldende kunst. Toen er nog geen fototoestellen waren gingen kunstenaars mee op zeereizen om de vergezichten uit verre oorden vast te leggen op canvas. Daarnaast leverde de maritieme wereld ook een grote bijdrage aan de Nederlandse taal. Veel Nederlandse woorden en begrippen zijn, historisch gezien, afkomstig uit de tijd dat we nog een sterke varende natie waren.

Het begrip ‘bijleggen’ hoort daar ook bij. Ook nu nog is ‘bijleggen’ voor schippers een goede gewoonte. Want bij hevige storm manoeuvreert de zeilschipper, om averij te voorkomen, zijn schip met de kop in de wind en stelt de zeilen zodanig dat het schip weinig voortgang maakte en langzaam verlijert. Dat is de essentie van BIJLEGGEN. ofwel dé methode om onder klein grootzeil en bakstaande fok de helmstok aan lij vast te zetten en daarmee het schip in positie ‘aan de wind’ te houden.

Kunstenaar Ludo van Well heeft, speciaal voor deze expositie, werk gemaakt dat uitdrukking geeft aan onze rijke geschiedenis van de scheepvaart. Als zeiler/beeldhouwer/jachtontwerper beheerst Van Well als geen ander de kunst van het voorkomen van averij te verbeelden. In deze tijd van wisselende stormen tovert zijn verbeelding een glimlach op het gezicht. Dat is wat we nu wel even kunnen gebruiken. U bent van harte uitgenodigd.

De Kunst van het BIJLEGGEN vanaf 3 februari 2013 in GalleryMaritime Middelburg, Gortstraat 43, centrum van maritieme kunst

Openingstijden:
Elke 1e zondag en donderdag t/m zaterdag, en als de Kunst&Cultuur vlag hangt
12.00 uur – 17.00 uur

Preview?
www.gallerymaritime.nl volg de pijl op pagina Collecties

terug