Kennis en Vakmanschap op 16e Beurs Klassieke Schepen

Dit jaar is er voor de zestiende keer Beurs Klassieke Schepen. De beurs voor eigenaren en liefhebbers van varende monumenten tot de zogenaamde ‘spirit of traditions’ is inmiddels net zo’n klassieker als haar onderwerp. Iedereen kent het evenement dat dit jaar van vrijdag 2 november tot en met zondag 4 november op en rond de Gependam in Enkhuizen plaats vindt. De enorme hoeveelheid en diversiteit van exploitanten, de bijzondere schepen en verrassende atmosfeer trekken jaarlijks meer publiek. De Beurs Klassieke Schepen is de traditionele afsluiting van het vaarseizoen waar ons maritieme verleden telkens opnieuw een uitdagende toekomst blijkt te hebben. Het thema is Klassieke Schepen Gaan Door! Daarbij is er veel aandacht voor de overdracht van kennis en vakmanschap.

Van de mooi gerestaureerde Klassieke Schepen langs de kades is een aantal gered van de ondergang. Gered uit handen van slopers of gered van een wegkwijnend bestaan in een slootje achteraf. Dat soort reddingsacties zijn steeds minder vaak nodig, want we zijn ons veel meer bewust van de cultuurhistorische waarde van oude schepen. De nadruk ligt nu meer op onderhoud en verduurzamen.

De Beurs Klassieke Schepen is er voor iedereen die houdt van de sfeer op en rond de kades in oude havens. De beurs is er zowel voor de particuliere eigenaar als voor professionals, zoals de schippers in de chartervaart. Het is het platform waar onderdelen, materialen, kleding, boeken en miniaturen te vinden zijn naast jachtmakelaars, scheepsarchitecten, werven, houtbewerkers en zeilmakers. Er zijn verenigingen en stichtingen tot behoud van scheepstypes, museumhavens, evenementen en ambitieuze projecten die worden gepresenteerd. Er zijn films, lezingen, vaksymposia, muziekvoorstellingen en gerookte vissen. En dan natuurlijk de schepen; van kotters tot 8-meters, Wieringer Aken tot koftjalken en sleepboten tot Lemsteraken.

Er komen ook ‘moderne’ boten op de beurs. Was het zestien jaar geleden ondenkbaar dat polyester jachten tot de klassiekers behoorden, nu zijn de ‘polyclassics ‘ ook vertegenwoordigd op de beurs naast natuurlijk botters, tjotters of tjalken. Echt nieuwe schepen zijn er ook, maar dan gebouwd naar de geest van oude scheepstypes, spirit of traditions.

U bent het eerste weekend van november van harte welkom in Enkhuizen. De Gependam is comfortabel bereikbaar met de trein. Na de auto geparkeerd te hebben op het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum, vaart u per veerboot tot het expositieterrein. Toegang volwassenen € 10, jeugd van 4 -17 jaar € 6 en tot 4 jaar gratis.

Kijk voor de laatste informatie op http://www.klassieke-schepen.nl/

terug