Water-rAnt: reünie van autentieke schepen van 28 tot en met 30 september in Antwerpen

Komend weekend 28, 29 en 30 september heeft Water-rAnt plaats. Een reünie van 35 authentieke schepen en een tiental watererfgoedzorgers en organisaties aan kaaien 19, 41 en 42 van het Kattendijkdok in Antwerpen. Alle deelnemende schepen zijn 50 jaar of ouder, of zijn replica’s van traditionele schepen. Van jol tot jacht, van aak tot opleidingsschip.

Op vrijdag middag komt het gros van de vloot aan vanaf 15 uur. Ze vormen een indrukwekkend decor in dit dok dat de grens vormt tussen de moderne haven en het Eilandje. Zaterdag en zondag worden de kaaien een ideale uitkijkpost om al deze fraaie schepen te bekijken. Sommige kunnen bezocht worden. Maar er is ook heel wat te doen en ontdekken.

Schepen met een verhaal
Er zijn zes en dertig schepen ingeschreven die allemaal een boeiend verhaal vertellen. De hengsten van Tolerant vzw zijn de actieve getuigen van de mossel en visvangst die eeuwen lang onder zeil werd gedaan op de Schelde. Enkele sleepboten zijn een voorbeeld van de transformatie van afgeschreven wrak tot het met veel zorg gerestaureerde schip.

Tjalken en aken waren ooit de zeilende vrachtscheepjes die alle materiaal en landbouwproducten van noord naar zuid vervoerden. De rond- en platbodems in hout of geklonken ijzer doorkruisen al eeuwen de geulen en scharen tussen de Schelde zandbanken.

En dan zijn er nog de klassieke zeil- en motorjachten. Sommige dateren nog uit de gouden jaren van de Charleston, andere kieljachten markeren de overgang van de houtbouw naar de eerste productie in polyester, de zg. polyclassics.

En niet onbelangrijk zijn de schepen die onze kleuren in de bekende Tall Ships races verdedigen. De tweemaster Rupel is zeker de vedette. Dit houten schip won de Tall Ships Races van voorbije zomer in haar klasse en over all. Maar ook de Antwerp Flyer en de Polarrev missen dit weekend niet. Bezoek van de schepen toegestaan, maar wel best met de schippers afspreken.

Klaar voor het schattenduiken
Zaterdag en zondagnamiddag houdt het duikexpeditieschip Commandant Fourcault ‘open ship’. Iedereen kan rondkijken op dit helemaal vernieuwde opleidingsschip. Het ligt klaar voor expedities naar exotische wateren. Het wil wrakken (en schatten) van de VOC gaan opsporen.

Meer informatie Water-rAnt  / ShiptoShore

terug