Thuismarkt heeft de Jet Thruster omarmd

In november 2010 introduceerde Holland Marine Parts haar vernieuwende product; de Jet Thruster. Het systeem vormt een alternatief voor een boegschroef, hekschroef of beide. De Jet Thruster werkt met waterdruk, waardoor manoeuvreren comfortabel en vrijwel geluidloos geschiedt. Inmiddels hebben de dealers en de watersporters de nodige ervaringen opgedaan met de Jet Thruster en heeft Holland Marine Parts grote stappen vooruit gezet. Hoog tijd dus voor een update.

Het verhaal begint al 2010. De Dordtse ondernemer Henry Kroeze neemt een product over waar hij enthousiast over is. Het is de voorloper van de Jet Thruster. Voor de ervaren maritieme ondernemer volgt er dan tegenslag. Kroeze: “We hebben het systeem toen uitvoerig getest en de resultaten daarvan vielen mij ronduit tegen. Er zat niets anders op dan het hele systeem te herontwikkelen. Met onze eigen mensen en met expertise van buitenaf, zijn we gekomen tot een ander besturingssysteem en een compleet nieuwe opzet met uitsluitend hoogwaardige materialen. Ondertussen werd door denkwerk het principe effectiever gemaakt. Marketing Manager Pieter Cats nam met een kritische blik deel aan de ontwikkeling, denkend vanuit de invalshoek van de klant. Pas toen het sein op groen stond, konden we de Jet Thruster in november tijdens Mets 2010 officieel introduceren.”

Uitbreiding
In Dordrecht was ondertussen een testfaciliteit gebouwd in de vorm van een testtank en bijbehorende hard- en software. Er gaat dan ook geen Jet Thruster de deur uit, zonder te zijn getest. Henry Kroeze regisseerde de productie van de onderdelen en investeerde in een flinke voorraad en aanwezigheid op beurzen in Europa, Amerika en Azië. Marketing Manager Cats had zijn handen vol aan het ontwikkelingen van instructieboeken voor de dealers, handleidingen voor de consumenten, de verkoop en het opzetten van een nieuwe website. Beiden heren gingen aan de gang met het uitbreiden van het dealernet in binnen- en buitenland. Ook de dealers bleven niet stilzitten; Karst Braaksma van Karyvo in Sneek, dealer van het eerste uur en betrokken geweest bij de herontwikkeling, heeft nu een afstandsbediening ontwikkeld, waardoor het zelfs mogelijk is om vanaf de wal te manoeuvreren met de Jet Thruster.

Ervaringen
Nu de verkoop goed op gang is gekomen, zijn er ook ervaringen van dealers en consumenten beschikbaar. De eigenaren van schepen met de Jet Thruster zijn enthousiast. Het behoud van het schip, het voorkomen van beschadigingen, het comfort van het makkelijk kunnen manoeuvreren en de geruisloosheid van het systeem vechten om de eerste plaats. Hun ervaringen, te lezen op www.jetthruster.com, vormen interessant en aangenaam leesvoer. Zo omschrijft één van hen zijn besturingssysteem, bestaande uit voor een schroef en een Jet Thruster achter, als ‘The Beauty and the Beast’. Een ander vergelijkt het geruisloos vertrekken van de ligplaats met het wegrijden van een Toyota Prius. De dealers en werven roemen de flexibele inbouwmogelijkheden. “De pomp kan desnoods onder het bed worden ingebouwd”, zegt één van hen. Sterker nog, het is al eens gebeurd! In de praktijk zien we steeds meer toepassingen; naast motor- en (wedstrijd)zeiljachten, al of niet klassiek, komen we Jet Thrusters tegen in ondermeer catamarans, rondvaartboten en fluisterboten. De groene aspecten, uitstootvrij en geruisloos, worden door deze klanten extra gewaardeerd.

Gezegd mag worden dat de thuismarkt de Jet Thruster heeft omarmd. De bekendheid van het systeem wordt steeds groter, de positieve ervaringen doorverteld en professionals leveren het systeem als optie af fabriek. Op dit moment wordt bijvoorbeeld al een kwart van de nieuwe sloepen van Jan van Gent (10.35) voorzien van een Jet Thruster. In Europa, Azië en Amerika wordt het systeem inmiddels ook geleverd via de lokale dealers, zo breekt de producent dus ook internationaal door. Overigens wordt elk systeem nog altijd in Dordrecht samengesteld, getest en vandaaruit verscheept. “Wij voelen ons verantwoordelijk voor de kwaliteit, vandaar dat we het in eigen beheer houden”, aldus Kroeze.

Koffie malen
Sommigen beschouwen het als een wonder dat de Jet Thruster, op de markt gekomen in het hart van de crisis, tegen de stroom in een succes is geworden. Het wordt immers beschouwd als een luxe en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het systeem plus inbouw geen goedkope aangelegenheid is. Toch valt daar wat tegenin te brengen. Steeds meer watersporters zien het niet meer als een luxe. Zoals één van hen zei: “Koffie malen we toch ook niet meer met de hand.” Het alsmaar drukker wordende verkeer op het water, steeds grotere schepen bij gelijkblijvende maatvoering van aanlegplaatsen en de verbeterde controle over het schip met alle positieve gevolgen van dien, het zijn steekhoudende argumenten. Aangezien de Jet Thruster zijn werk ook nog eens stil, probleemloos en onderhoudsvrij verricht, is het de investering toch waard. Zo, althans reageren de consumenten. En daar zijn ze trots op bij Holland Marine Parts.

Website
Veel meer informatie over de Jet Thruster, handleidingen, tekeningen, rekentabellen, technische eigenschappen en ervaringen van de producent, dealers en gebruikers zijn te zien op de nieuwe website www.jetthruster.com. Daarop ook veel video’s van een keur aan schepen van trotse eigenaren en natuurlijk alle contactgegevens.

terug