Het Nationale Watersport Onderzoek 2012: Watersporter heeft minder last van crisis

De economische crisis in de watersport is naar mening van de watersporter zelf op zijn retour. Vorig jaar was bijna de helft (48%) van de watersporters nog van mening dat de economische crisis in de watersport voelbaar was, nu een jaar later is dit percentage gedaald naar 39%. Dit komt naar voren uit de nieuwe editie van Het Nationale Watersport Onderzoek van mobiliteitsplatform Eileen dat deze zomer werd uitgevoerd onder 761 watersporters.

De economische crisis in de watersport is volgens de respondenten nog wel merkbaar door het aantal boten in de verkoop (52%) en omdat het rustiger op het water is (39%). Daarnaast valt het de watersporter dit jaar meer op dat er watersportbedrijven failliet gaan (24%).                      
  
Uitgaven in de watersport
Een meerderheid van de watersporters (50%) geeft aan niet op watersportuitgaven te besparen. Het aantal respondenten dat zelf maatregelen neemt om op watersportuitgaven te besparen is beperkt. In totaal geeft 14% aan op watersportuitgaven te besparen. Het gaat dan met name om het uitstellen van grote aankopen, het besparen op brandstof door minder te varen en het uitstellen van onderhoud.

Eén op de tien watersporters is van plan om dit jaar een uitgave of aankoop te doen in de watersport. Het merendeel van deze respondenten gaat aankopen doen op onderdelen / accessoires of gaat op zoek naar een tweedehands boot.

Wanneer men in het algemeen zou moeten bezuinigen, dan gaan de watersporters als eerste bezuinigen op uit eten gaan / uitgaan (67%). Ruim de helft (56%) van de watersporters zou minder vakanties / uitstapjes / dagtochten ondernemen om geld te besparen. Ruim 36% van de respondenten zou besparen op watersportuitgaven. Vorig jaar was dit percentage nog 44%.

Het Nationale Watersport Onderzoek
De 5e editie van Het Nationale Watersport Onderzoek is in de maanden juli en augustus van dit jaar uitgevoerd onder 761 respondenten. Via Internet konden watersporters hun mening geven over diverse aspecten van de watersport. Dit representatieve onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder Nederlandse watersporters in de leeftijd van 18 tot 79 jaar.

terug