Sea Level: Waarom design & engineering hand in hand gaan

In 1999 startten Bastiën Ligthart (managing director & partner) en Jeroen van der Knaap (design director & partner) Sea Level vanuit de overtuiging dat Yacht Design en Engineering onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zowel Ligthart als Van der Knaap hebben ruime ervaring opgedaan bij toonaangevende bedrijven in de jachtbouwindustrie zoals Feadship en Heesen Yachts. Met Sea Level inspireren ze klanten met verrassende en pure ontwerpen en minstens zo slimme oplossingen.

Ligthart en Van der Knaap over jachtontwerp:
“Aan de geboorte van een uniek jacht staat altijd een mooi en doordacht ontwerp. Op het spanningsveld van klanten blij maken en hun wensen overtreffen, ontstaan de mooiste dingen. Dat kan natuurlijk alleen met een spannend en toch praktisch uitvoerbaar ontwerp dat perfect invulling geeft aan hun wensen. Het betekent dat je goed moet kunnen luisteren, maar ook dat je weet hoe je hen binnen die grenzen kunt verrassen. Daarom is het van groot belang om continu op de hoogte te blijven van de laatste innovaties op het gebied van designontwikkelingen, trends en klantenwensen. Alleen zo voed je je creativiteit, kun je flexibel denken en met nieuwe invalshoeken komen om je klanten te inspireren.

Je moet ook verder denken dan het vakgebied waarmee je bezig bent. Gelukkig maar. Tijdens het ontwerpproces kom je namelijk op de meest leuke, nieuwe en uitdagende ideeën. Het is dan belangrijk dat je deze duidelijk communiceert met de klant en alle partijen die betrokken zijn bij de bouw én het onderhoud van een jacht.

Ik vind dat je als ontwerper de plicht hebt de klant in een vroeg stadium de technische en financiële consequenties te vertellen. En dat wordt vaak niet gedaan. Hoe vaak komt het niet voor dat de werf een bouwprijs heeft gemaakt op basis van een algemeen plan en een bestek, maar dat er tijdens de verdere uitwerking allerlei zaken naar voren komen die te kostbaar zijn. Op basis van de eerste tekeningen werd dat niet verwacht. Aan de werf de taak om het toch binnen het budget te realiseren, wat onherroepelijk ten koste gaat van de kwaliteit. Het is zonde als de aandacht van de werf naar dit soort noodsprongen gaat, in plaats van het bouwen van een jacht van de hoogste kwaliteit.

Concessies zoals deze zijn te voorkomen als de ontwerper bij het maken van de eerste schetsen en het ontstaan van de eerste ideeën, de engineers en naval architect bij zijn tekenbord roept om samen te brainstormen over het concept. Dat kost tijd, absoluut. Maar als werven en klanten merken dat het die investering meer dan waard is, kun je uiteindelijk een beter schip bouwen.

Alle betrokken partijen hebben hun expertise en leveren een toegevoegde waarde bij de uitwerking en productie van een ontwerp. Stel je eens voor dat al die mensen in een vroeg stadium van de ontwikkeling bij elkaar komen en brainstormen over het concept. Bouwer, cascobouwer, interieurbouwer, installateur, schilder en als het kan de bemanning. Er ontstaat een geheel dat écht werkt. Ik zie het als een taak voor ons om dit te initiëren en te coördineren.

Alleen, op dit moment zijn deze partijen tijdens de conceptfase nog vaak niet bekend. Dit is misschien wel het lastigste punt bij de ontwikkeling en bouw van een superjacht. Je kunt het voor elkaar krijgen als de werf met vaste toeleveranciers werkt. Maar dan beginnen ze waarschijnlijk over hun slechtere onderhandelingspositie naar toeleveranciers toe. Terwijl het juist meer oplevert!

Om de doorlooptijd te verkorten en het concept zo snel mogelijk productierijp te maken, kun je de engineering bijna tegelijk starten met het ontwerp. Ik weet uit ervaring dat dat kan, mits de ontwerpers en engineers heel korte lijnen hebben. In plaats van een ontwerp maken en deze ‘over de muur’ te gooien naar de engineers, moet je ontwerper en engineer naast elkaar zetten. Iedereen werkt namelijk vanuit zijn eigen perspectief en communiceert op een andere frequentie. Maar zet je daar intern een goede project manager op, dan zie je dat het goed komt. Hij spreekt wél alle talen en zorgt ervoor dat creativiteit en techniek naadloos in elkaar overvloeien. Zo draagt hij zorg dat er kwaliteit wordt geleverd, op tijd. Hij beheerst de o zo belangrijke informatiestroom en planning.
Komen er nieuwe wensen van de klant of productie (en geloof me, die komen er altijd), dan weet hij direct voor wie dat gevolgen heeft en kan dan snel reageren. Zo kan ontwerp, engineering en productie toch uitgevoerd worden binnen budget, planning en verwachtingen. Een utopie? Ik geloof van niet. Maar het vereist wel een nieuwe manier van een project opzetten.”

Meer informatie over Sea level vindt u op www.sealevel.nl

terug