Het Raadsel van de Wadden opnieuw opgelost in Oostmahorn

In het boek Het Raadsel van de Wadden spelen de Friese wadden de hoofdrol in een spannend spionageboek. Scharrelend over het Wad ontdekken onze helden een Duits aanvalsplan op de Engelse kust. 

Een vooruitziende blik van de schrijver, immers het boek werd geschreven in 1903. Dat het gehucht Oostmahorn, zoals de schrijver het noemt, toen al bestond wordt vermeld in een passage waarin het schip van de Engelsen er voor anker gaat. 

Smokkelaars en de Tachtigjarige Oorlog
Omdat het water er, ook nu nog, tot aan de kant diep is, was Oostmahorn door de eeuwen heen strategisch van groot belang. Om toezicht te houden op de smokkelaars was er een douane en inklaringsstation. In de Tachtigjarige Oorlog was Oostmahorn cruciaal als verdedigingspunt voor Friesland. Onder leiding van Willem-Lodewijk van Nassau werd hieruit de aanval op de Spanjaard voorbereid voor de herovering van Groningen. 

Rode lijn
Niet alleen de Tachtigjarige Oorlog, ook de Koude Oorlog drukte een bijzonder stempel op Oostmahorn; de Rode Lijn tussen de beide grootmachten Amerika en Rusland werd hier handmatig geschakeld. Het huis waarin dit werd gedaan is er overigens nog steeds, net als de Rode Lijn zelf. Als die eens kon praten… 

Voor lieden die het aandurven een gebied met zoveel mysterie te bezoeken is er een nieuw Raadsel bijgekomen; Restaurant Het Raadsel van de Wadden is gevestigd op Jachthaven Lauwersmeer. Dit is de voormalige werkhaven van waaruit de Lauwerszee werd afgesloten. Doordat het nieuwe restaurant op een verhoging van 4 meter ligt, kunnen smokkelaars vanachter hun bord het hele meer overzien, om zich zodoende op tijd uit de voeten te maken bij douane controles. Gelukkig wordt er tegenwoordig alleen nog lekkere vis en mals vlees gesmokkeld. Een aanrader voor iedereen die het aandurft.

www.jachthavenlauwersmeer.nl

 

 

 

terug