Succesvolle Schout en Schepenen race 2012

De zesde editie van de Schout en Schepenen race is gewonnen door de gemeente Drimmelen. Dit College ontving tijdens de feestelijke en humoristische prijsuitreiking uit handen van de Zeeuwse Commissaris van de Koningin Karla Peijs de fraaie Schout en Schepenen bokaal.

Aan dit evenement namen op zaterdag 23 juni ca. 60 gemeentebestuurders van 20 gemeenten uit de Zuid-Westelijke Delta (burgemeesters en wethouders) deel. De Schout en Schepenen race werd vanuit Sint-Annaland  georganiseerd en speelde zich af op de Krabbenkreek en de Oosterschelde.

Nergens elders besteden zoveel bestuurders gezamenlijk een gehele zaterdag aan het belang van een economische ontwikkeling. Want de Schout & Schepenen race is bedoeld om burgemeesters en wethouders uit de Zuid-Westelijke Delta meer het belang te doen inzien van de (economische) ontwikkeling van watersport en walrecreatie. Hiertoe vindt traditiegetrouw in de ochtend Het Zeeuws Palaver plaats. Dit jaar waren de sprekers Joost Schrijnen, programma-directeur van de Zuid-Westelijke Delta, die het onderwerp “Op weg naar Deltawerken 2.0” heeft toegelicht en Siebe Kramer, voorzitter Nationaal Park Oosterschelde sprak in het kader van het 10-jarig bestaan. Tevens werd het woord gevoerd door Daan van Doorn, voorzitter van de Strategic Board van de Regio West-Brabant.

De deelnemende gemeentebesturen waren Bergen op Zoom, Drimmelen, Etten-Leur, Goedereede, Goes, Hellevoetsluis, Hulst, Kapelle, Middelharnis, Oostflakkee, Roosendaal, Rucphen, Schouwen-Duiveland,  Steenbergen, Terneuzen, Tholen, Vlissingen, Werkendam, Woensdrecht en Zundert.

Een nieuw element was, dat ook drie Zeeuwse gedeputeerden (Kees van Beveren, Sjoerd Heijning en Ben de Reu) hebben mee gevaren met in hun midden ook de Brabantse gedeputeerde Bert Pauli. De gedeputeerden deden overigens buiten mededinging mee.

Tijdens Het Zeeuws Palaver heeft Gedeputeerde Sjoerd Heijning de laatste handtekening gezet onder het Zeeuws Watersport Manifest. Dit initiatief richt zich op de kansen en mogelijkheden, die ontstaan door sport en recreatie meer met elkaar te verweven. De provinciale ambitie Land en Zee in de Delta als het “Watersportcentrum van Europa” vraagt om keuzes en nauwe samenwerking van partijen. Partijen als ondernemingen, overheden, sportinstellingen, terreinbeheerders, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Met dit manifest wordt hiertoe een eerste stap gezet. Momenteel betrokken organisaties zijn Sport Zeeland, Kenniscentrum Kusttoerisme van de Scaldis Academy, CIOS Goes, HISWA Vereniging, Watersportverbond, Promotie Zeeland Delta, Economische Impuls Zeeland en het College van GS Zeeland.

Overigens zijn samen met de drie provincies, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen REWIN en NV Economische Impuls Zeeland, ook de branche-organisaties HISWA en RECRON financiële participanten, evenals de gemeenten Tholen en Steenbergen, Mariteam Shipyard, Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen, Natuur- en Recreatieschap Haringvliet, Sprangers ILDC, Van Dantzig Communicatiepartners en de WSV Sint-Annaland. Nieuw is het hoofdsponsorschap van een aantal Zuid-Hollandse, Zeeuwse en Brabantse Rabobanken.

Na het sprekers-programma gingen alle bestuurders voor de wedstrijd aan boord van authentieke platbodems als hoogaarsen, hengsten etc. Er werd wederom op het scherpst van de snede gevaren.

Na de zeilwedstrijd vond de feestelijke prijsuitreiking door Karla Peijs plaats met aansluitend een door 250 mensen bezochte netwerkborrel.

Ook vond In Sint-Annaland een aantal activiteiten voor de jeugd plaats  in het kader van de viering van 10 jaar Nationaal Park Oosterschelde. Deze activiteiten omvatten ondermeer een zeehonden- en bruinvissensafari, bezichtigingen van Rijkswaterstaat- en politieboten en Oud-Hollandse schepen, een natte laarzentocht en een levend Oosterschelde-stratego en – ganzenbord.

terug