Vripack Solar Team strijdt mee in Frisian Solar Challenge 2012

De Frisian Solar Challenge is het grootste duurzame evenement in Nederland. Het evenement is gefocust op het ontwerpen en construeren van ultralichte en snelle zonneboten die sterk genoeg zijn om de ontberingen van een lange afstandsrace -220 km- langs de Friese 11 steden te doorstaan. Dit jaar zal de race gevaren worden van 8 tot en met 14 juli en de verwachtingen van het Vripack Solar Team zijn zeer hoog gespannen.

Na het succesvolle resultaat van de vorige editie, is het Vripack Solar Team nu nog meer gefocust op een overwinning in het A klassement. “In 2010 eindigden we met onze boot ‘Sunny Side Up II’ op een tweede plaats. We hadden ons toen puur gericht op het ontwerp en de techniek. Dit jaar spelen deze elementen uiteraard ook een grote rol maar daarnaast is er veel aandacht besteed aan de doorontwikkeling van verbeterde technieken. Hierdoor zal de zonneboot van het Vripack Solar Team dit jaar zeker weer tot de kanshebbers behoren” legt Joost Mertens, aanvoerder van het Vripack Solar Team uit

Het Vripack Solar Team werkt voor de ontwikkeling van de verbeterde technieken samen met haar hoofdsponsor; Whisper Power. “De technische innovaties die voortkomen uit besprekingen tussen beide teams zorgen ervoor dat de nieuwe zonneboot nog sneller zal varen dan haar voorganger”, aldus Mertens.

Zo wordt de boot voorzien van een geprofessionaliseerd voortstuwingsysteem. Dit systeem wordt aangedreven door een permanente magneet motor. De energie is afkomstig uit een accu welke wordt gevoed door vier zonnepanelen. Verschillende tandwielen maken het mogelijk om hogere snelheden te bereiken. De tandwielen in combinatie met het geoptimaliseerde door het Marin ontwikkelde schroefontwerp zorgen ervoor dat de zonneboot een maximale snelheid van 24 knots kan behalen.

Maar niet alleen op grond van de technische innovatie wordt veel vooruitgang geboekt. Ook het ontwerp van de romp heeft de volle aandacht van het Solar Team. Vripack’s ontwerpers en naval architects hebben een uitgebreide ontwerpstudie uitgevoerd met verschillende modellen. De verschillende lijnenplannen zijn in de haven bij het Vripack kantoor op schaal getest door middel van een eigengebouwde sleepmachine, wat uiteindelijk tot een volledig verbetert rompontwerp heeft geleid. De romp wordt op dit moment gebouwd door Epomat, waar ze gebruik maken van nieuwe technieken waardoor het volledige ontwerp van de nieuwe zonneboot aanzienlijk lichter zal zijn.

Op tactisch en strategisch vlak heeft het Vripack Solar Team ook haar inhaalslag gemaakt. Op basis van een speciaal ontwikkeld communicatie systeem tussen de zonneboot en de wal is het nu mogelijk om de bestuurder constant op te hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Zo weet de bestuurder nu precies wat zijn tegenstanders doen en, niet geheel onbelangrijk, hoe hij het vermogen van de zonneboot zo optimaal en strategisch mogelijk kan gebruiken. Het Solar Team bestaat in totaal uit 20 Vripack medewerkers en zo’n 10 medewerkers van Whisper Power.

Voor meer informatie over het Vripack Solar Team kunt u gaan naar www.vripacksolar.nl.
Ook dit jaar kan het team weer gevolgd worden op Twitter, @vripacksolar.

 

terug