Marijn Koppenaal winnaar jachtontwerpwedstrijd ‘It all starts with design’

De 20-jarige student ruimtelijk vormgeving & presentatie Marijn Koppenaal is donderdag 8 maart uitgeroepen tot winnaar van de door Sea Level Yacht Design & Engineering georganiseerde jachtontwerpwedstrijd ‘It all starts with design’.  Volgens het juryrapport heeft het winnende ontwerp uitstraling, beschikt het over mooie lijnen en is er gebruik gemaakt van verrassende materialen.
,,Sea Level zelf is één van mijn inspiratiebronnen geweest, met name waar het gaat om de luchtroosters die zichtbaar aan de buitenkant van het schip te zien zijn.’’ Koppenaal is blij verrast met de uitslag van de wedstrijd. ,,Toen ik de andere inzendingen zag en we met alle deelnemers in rij op de uitslag stonden te wachten, vroeg ik me af waarom uitgerekend ik tot dé uitverkorene zou behoren. Alle ontwerpen zijn vernieuwend en interessant. Wel wist ik dat mijn ontwerp aan de gestelde eisen voldoet en ook past het, mijns inziens, binnen de lijn van Sea Level zelf. Het zou mooi zijn als mijn ontwerp ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden.’’

Het winnende ontwerp is een, zoals Koppenaal zelf verwoordt, ‘elegant aluminium gebouwde snelheidsduivel’. De romp is afgewerkt met een blanke laklaag waardoor een ‘schitterend’ effect ontstaat. Het schip heeft een geolied teakhouten dek wat contrasteert met de glans van de romp. Op het achterdek bevindt zich een lederen zonnedek wat ruim plaats biedt aan twee personen. De kajuit heeft een eenvoudig kombuis en een royaal opgezette ‘living’ voorzien van een loungebank, bar en geluidsinstallatie. De royale doucheruimte grenst aan een ruime omkleedcabine. Door de breedte van het schip is ruimte gecreëerd voor een apart toilet.

Opvallend detail is de lichte verbreding halverwege de romp. Hierdoor ontstaat een gestroomlijnde schaduwwerking en worden de luchtroosters ter hoogte van het zonnedek extra geaccentueerd.

Ruim 50 nationale én internationalen studenten schreven zich eind vorig jaar in voor de jachtontwerpwedstrijd ‘It all starts with design’. De wedstrijd, die dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer werd georganiseerd, stond open voor  studenten van MTS en HTS Scheepsbouwkunde, kunstacademies  en de opleidingen voor  Industriële Vormgeving. Ook studenten die eigen werk insturen naar BoatDesign.net werden uitgenodigd zich aan te melden. Gevraagd werd dé ultieme dagmotorboot voor zes volwassenen (drie vrouwen en drie mannen) met oog voor design te ontwerpen. Onder de deelnemers bevonden zich niet alleen studenten van bovengenoemde studierichtingen, maar zelfs studenten economie en luchtvaarttechnologie.

Een vakdeskundige jury, bestaande uit Corine Wolswinkel (Brand Manager Eye Wish Groeneveld bij Pearle Benelux B.V.), Nick Mulder (Sales Manager bij Mulder Shipyard) ,
Willem van Wijk (Managing Director van Groeimarketing) en Jeroen van der Knaap (Design Director & partner Sea Level Yacht Design & Engineering) heeft de inzendingen beoordeelt. Het ontwerp van zowel de winnaar als de tien hoogst geëindigde inzendingen waren te zien tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show. Daar is ook op donderdag 8 maart de winnaar bekend gemaakt.

Marijn Koppenaal heeft met zijn ontwerp een i-Pad 2 met ArtRage-software en een Wacom Bamboo Stylus pen voor de i-Pad gewonnen. Daarnaast werd in de competitie ook gestreden om opvolging van het ontwerp. Dit betekent dat de winnaar zo veel mogelijk  betrokken wordt bij verdere uitwerking van het ontwerp.
 
Over Sea Level
In 1999 zijn Bastiën Ligthart (engineering) en Jeroen van der Knaap (design) Sea Level gestart in de overtuiging dat Yacht Design & Engineering onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Doel van Sea Level is mensen te inspireren met verrassende en pure oplossingen.

www.sealevel.nl

terug