Historische stevenaak ‘Helena’ naar Basel

In juni 2012 zal het oudste zeilende binnenvaartschip van Nederland, de stevenaak ‘Helena’ uit 1875, de Rijn opvaren tot het hoogst bevaarbare punt: Basel.
 
Bijzonder: zeilend op de Rijn
Ze zal het eerste zeilschip zijn in bijna 100 jaar dat de Rijn weer helemaal op vaart. De ‘Helena’ is internationaal het enige zeilschip met een patent voor de Rijn en wordt beheerd door de stichting ‘Het Rotterdamse Zeilschip’. Het schip is  erkend als monument. Ook ontving zij onlangs een eervolle vermelding voor cultureel erfgoed van Europa Nostra.
 
Basel, Düsseldorf en Emmerich
We organiseren een feestelijke aankomst op 28 juni 2012 waarbij media van harte welkom is. Bedrijven, overheden en andere organisaties kunnen het schip, in Basel en andere steden langs de Rijn, inzetten als varende ambassade. Op de terugreis naar Nederland zal de ‘Helena’ in samenwerking met onder meer het Scheepvaartmuseum in Düsseldorf en het Rijnmuseum in Emmerich opengesteld worden voor het publiek en korte zeiltochten organiseren waarop iedereen kan meevaren. We zullen de reis afsluiten met een tweedaagse tocht voor individuele gasten van Rhenen terug naar onze thuishaven in Rotterdam.
 
Over de ‘Helena’
De tweemast stevenaak ‘Helena’ is in 1875 speciaal gebouwd voor de vaart op de Rijn en is het oudste ijzeren zeilende binnenvaartschip van Nederland. Het schip is sierlijk gelijnd met een hoog gewelfd achterschip. De uitgebreide restauratie werd in 2003 voltooid en sindsdien vaart het schip dagtochten in de wateren rond Rotterdam. Tijdens uw verblijf aan boord ervaart u het rivierzeilen als in de glorietijd van de zeilende Rijnvaart.

www.rivierzeilen.nl/

terug