Nominaties HISWA innovatieprijs 2012 bekend

De nominaties voor de HISWA Innovatieprijs 2012 zijn bekend. Een vakkundige jury heeft met Odeo Flare, Torque Jet, Bellmarine Bow-Adjust Controls en Intersleek Pro vier producten genomineerd voor de prestigieuze prijs. Tijdens de officiële opening van de HISWA Amsterdam Boat Show op dinsdag 6 maart, wordt de winnaar bekendgemaakt. 

Odeo Flare maakte indruk met haar roterende lasers. Torque Jet viel op door de compactheid en de aandrijving van de ringmotor. De jury is ook erg gecharmeerd van de Bellmarine Bow-Adjust Controls, een technisch mooi product. Daarnaast is de jury onder de indruk van de verhoogde snelheid die International Paint met Intersleek Pro zegt te kunnen leveren. 

De genomineerde producten (in willekeurige volgorde en zoals opgegeven door exposanten):

Odeo Flare
Bomarine – tel.070-3040466, stand 01.231
www.bomarine.nl
De Odeo Flare is het nieuwste alternatief voor traditioneel handvuurwerk, vergelijkbaar qua formaat, maar werkt met lasers op batterijen in plaats van met explosieven. De grootste innovatie van de Odeo Flare is dat deze vanaf alle richtingen zichtbaar is door de roterende lasers. De Odeo Flare werkt 5 uur lang op 1 set batterijen en is door het ontbreken van explosieven geheel veilig aan boord.

Torque Jet 140 & 170
De Stille Boot – tel. 0515-444428, stand 07.310L
www.destilleboot.nl
De Stille Boot presenteert een totaal nieuwe elektrische aandrijving: de TORQUE-JET ringmotor. Uniek aan deze motor is dat de schroef niet door een as wordt aangedreven, maar binnen de ringvormige elektromotor draait die zich onder water bevindt. Schroef en motor zijn dus één geheel. De grote voordelen: trillingvrij en stil, zeer compact en licht, en weinig vatbaar voor vuil in de schroef.

Bellmarine Bow-Adjust Controls
ID Technology – tel. 036-5387270, stand 07.310I
www.idtechnology.nl
Universele boegschroef controller, die alle bestaande en nieuwe boegschroeven (12–24V) volledig proportioneel regelbaar maakt. Accu spanning is van 12 tot 48 Volt. De voordelen zijn dat bij elektrisch of hybride varen geen extra accupakket nodig is. Er is minder cavitatie, dus meer stuwdruk. Ook genereert het een langere levensduur voor accu’s en een langere levensduur voor de mechaniek.

Intersleek Pro
International Paint Nederland B.V. – tel. 010-5033543, stand 07.435
www.yachtpaint.nl
International Paint introduceert ‘Foul Release Technologie’ in de watersportmarkt onder de naam Intersleek Pro. De nieuwe antifouling Intersleek Pro markeert een geheel nieuwe richting ten opzichte van het traditionele aanbod in biocidehoudende antifoulings; Intersleek Pro levert een verhoogde snelheid, brandstofbesparing en een betere wedstrijdprestatie op, is biocidevrij en heeft een hoogglans afwerking.
 
Beoordelingsprocedure en –criteria
Uit de inzendingen van HISWA-exposanten maakte de jury een selectie van vijf producten. Tijdens de tweede bijeenkomst gaven de geselecteerde exposanten een uitgebreide presentatie en toelichting aan de jury waar het viertal genomineerden uit voortvloeiden. Het vernieuwende karakter en de toepasbaarheid van het product vormen belangrijke criteria bij de beoordeling, samen met het belang voor de consumentenmarkt en een acceptabel prijsniveau. Bovendien moet het product al op de markt verkrijgbaar zijn en gepresenteerd worden op HISWA 2012.

Jury
De jury van de HISWA Innovatieprijs bestaat uit voorzitter Marjolein Doomen (hoofdredacteur Waterkampioen), Jeff Hollestelle (technisch redacteur Waterkampioen), Kees
van de Stadt (jachtontwerper Satellite Yacht Design), dr. ir. J.A. Keuning (TU Delft, scheepshydromechanica), Johan A.C. Rutten M.Sc. (directeur Nederlands Instituut voor Navigatie) en prof. ir. Jac Spaans (voormalig professor TU Delft en voormalig directeur Nederlands Instituut voor Navigatie). 

Het Nieuwe Producten Plein
Naast de nominaties is op het Nieuwe Producten Plein tijdens HISWA 2012 een selectie van nieuwe producten te zien die de jury ook als zeer de moeite waard bestempelde. Bekende bedrijven en merken, maar ook opvallende nieuwkomers tonen de juwelen en primeurs uit hun collectie aan het publiek op het Nieuwe Producten Plein.

HISWA Amsterdam Boat Show 6 t/m 11 maart 2012
HISWA 2012 wordt gehouden van dinsdag 6 tot en met zondag 11 maart in Amsterdam RAI. De beurs is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag 8 en vrijdag 9 maart van 10.00 tot 22.00 uur. Jongeren tot en met 16 jaar hebben gratis toegang.

Meer informatie kunt u vinden op www.hiswarai.nl

terug