Nederland in top van productie superjachten

Nederland behoort wederom tot de wereldwijde top van de productie van superjachten (jachten groter dan 30 meter). Italië staat op nummer één, Nederland volgt daar vlak achteraan. De totale orderportefeuille van 2012 bestaat wereldwijd uit 423 jachten groter dan 30 meter. Dit blijkt uit onderzoek van The Superyacht Annual Report.

The Superyacht Annual Report verzamelt jaarlijks statistische gegevens over de superjachtindustrie. De 423 orders zijn verdeeld over 121 internationale werven. In vergelijking met 2011 waren er 453 orders verdeeld over 140 werven.  Ondanks een kleiner aantal orders, is met name het aantal nieuwe opdrachten in vergelijking tot refit en repair in 2012 gegroeid.

Nederland kent 22 opleveringen, 23 jachten in productie en 18 nieuwe opdrachten in 2012. De Nederlandse superjachtwerven hebben hiermee een redelijk goed jaar achter de rug. Volgens HISWA Holland Yachting Group – een groep van vooraanstaande superjachtwerven, toeleveranciers en architecten in Nederland, onder de vlag van HISWA Vereniging – kan het aantal hoger liggen. Enkele werven noemen uit discretieoverwegingen geen aantallen. Nederland neemt een koppositie in naast Italië, Engeland, Verenigde Staten, Turkije en Duitsland. Nu bijna elke order van vóór de recessie is opgeleverd, tekent zich een duidelijker beeld van de post-recessie orderportefeuille af. Deze is kleiner dan in de topjaren, maar blijft naar verwachting op de lange termijn beter op niveau.

“De Nederlandse superjachtindustrie hoort met recht thuis in de wereldtop. We staan bekend om custom built jachten, en om ons vakmanschap en specialisme. Klanten van over de hele wereld weten ons te vinden omdat we echt kwaliteit leveren. Door de mate van afwerking en door ons co-makership met toeleveranciers en kennisinstituten zijn we zeer innovatief”, aldus Farouk Nefzi, directeur HISWA Holland Yachting Group die 95% vertegenwoordigt van de Nederlandse superjachtindustrie.

Enkele feiten en cijfers (2010)
· De superjachtindustrie levert een bijdrage van € 24 miljard aan de internationale economie:
o   Directe bijdrage van € 13,7 miljard
o   Indirecte bijdrage van € 10,3 miljard

·  De internationale superjachtindustrie bestaat uit meer dan 6.000 bedrijven

·  De werkgelegenheid is € 6 miljard waard:
o   4,4 miljard werkgelegenheid op de wal
o   1,6 miljard werkgelegenheid aan boord (er zijn ca. 33.000 crew medewerkers)

·   Toeleveranciers en fabrikanten in de superjachtindustrie zijn samen verantwoordelijk voor 41% van het totale omzetvolume in de superjachtindustrie. 

HISWA Holland Yachting Group
De voornaamste taak van HISWA Holland Yachting Group bestaat uit het onderhouden en vergroten van naamsbekendheid en het creëren en behouden van het positieve imago van de Nederlandse (super)jachtbouw. Het stimuleren van afzet en het genereren van leads zijn de belangrijkste doelstellingen. Een goede uitwisseling van kennis en ervaring tussen leden onderling, en netwerkmogelijkheden met buitenlandse relaties en prospects is vanzelfsprekend.

terug