Nieuwe Yamaha F115 buitenboordmotor evenaart zichzelf

Ruim tien jaar geleden zag de eerste generatie Yamaha F115 buitenboordmotor het levenslicht. Gedurende die tijd heeft deze ongekend populaire krachtbron wereldwijd bewezen uiterst veelzijdig en betrouwbaar te zijn. Toch zijn de Yamaha-ingenieurs erin geslaagd deze alleskunner nóg verder te perfectioneren.

Sinds jaar en dag geniet Yamaha de reputatie van dé nummer een op het gebied van buitenboordmotoren. Een mooi compliment, maar deze status schept tegelijkertijd verplichtingen. Het ontwikkelingsteam is dan ook onophoudelijk in de weer om waar mogelijk te verfijnen en optimaal gebruik te maken van de nieuwste technologieën. Doel: nóg beter scoren op het gebied van prestaties, brandstof efficiency, duurzaamheid, geluidsproductie en verbeterde uitlaatgas emissies. De jongste generatie van de Yamaha F115 is hiervan een treffend voorbeeld. Evenals alle andere Yamaha viertakt buitenboordmotoren is deze 1741cc metende 16 kleppen 4 cilinder bovendien ongekend stil en trillingsarm. Een compleet nieuw ontworpen brandstof- en luchtinlaatsysteem hebben niet alleen geleid tot betere efficiency, maar zorgde bovendien voor een gewichtsreductie van maar liefst vijf kilo.
Een paar wapenfeiten van bewezen en doorontwikkelde technologie:

– Nieuw gasklepmechanisme voor snellere respons op het gas
De vier afzonderlijke gaskleppen van het vorige model maakte plaats voor een enkelvoudige gasklep. In combinatie met het ECM (Engine Control Module) zorgt dit voor verfijnde brandstofdosering, verbeterde acceleratie en optimale respons op het gas onder de meest uiteenlopende condities.
– Nieuw inlaatspruitstuk voor maximaal koppel
Het nieuwe inlaatsysteem heeft als resultaat dat onder alle omstandigheden de juiste hoeveelheid lucht op het juiste moment de verbrandingskamers bereikt. Deze verbeterde techniek zorgt voor maximaal koppel in de middelste toerenregionen en levert bovendien een gewichtsreductie op van maar liefst drie kilo zonder enige concessie te doen aan de bewezen betrouwbaarheid en levensduur.
– Nieuwe cilinderkop voor nog betere prestaties
Door aanpassing van zowel de verbrandingskamers als de inlaatkanalen is de nieuwe generatie F115 niet alleen schoner en efficiënter maar overtreft deze ruimschoots de prestaties van het vorige model.
– Nieuwe motorkap voor verbeterde luchtstroom en afvoer van water
Het oog wil natuurlijk ook wat, maar de nieuw ontworpen motorkap garandeert bovendien verbeterde prestaties op een tweetal fronten. Ten eerste werd de aanvoer van inlaatlucht geoptimaliseerd, terwijl de kans op het mogelijk binnendringen van water (met gevaar voor corrosie) nog kleiner is geworden.
– Extra sensor beschermt de motor
Het dankzij het multi-point EFI systeem reeds optimaal gecontroleerde verbrandingsproces (met als resultaat de ongekende prestaties in combinatie met minimaal brandstofverbruik)  kreeg hulp van een zesde, extra sensor. Deze zogenaamde ’Knock sensor’ detecteert minutieus veranderingen in het motorgedrag anders dan de meest ideale loop. Deze informatie wordt doorgegeven aan de ECM, op basis waarvan deze regeleenheid het ontstekingstijdstip nóg nauwkeuriger kan vaststellen.
– Compatibel met het Yamaha digital network system
De nieuwe Yamaha F115 laat zich uiteraard harmonieus combineren met het digital network system. Dit betekent dat alle benodigde motorinformatie nauwkeurig kan worden uitgelezen op de meeste digitaal uitleesinstrument uit de omvangrijke serie. Zo heeft de bestuurder te allen tijde optimale controle over de motor(en).
– Yamaha Customer Outboard Protection system (Y-COP) 
De enorme populariteit van Yamaha-buitenboordmotoren zorgt ervoor dat het kostbare bezit hoog op de lijst staat van lieden met minder edele bedoelingen. Het is dan ook een enorme geruststelling dat ook de nieuwste F115 buitenboordmotor is voorzien van het inmiddels volprezen Y-COP systeem. Met een simpele druk op de knop wordt de motor geïmmobiliseerd, zodat deze alleen kan worden gestart wanneer de rechtmatige eigenaar dit zelf wenst.

Overige kenmerken van de nieuwste Yamaha F115
– De beste viertakt techniek op de markt verkrijgbaar
– EFI (Electronic Fuel Injection). Garandeert optimale prestaties en dito brandstof efficiency
– Dubbele bovenliggende nokkenas (DOHC) met 16 kleppen technologie zorgt voor fabuleuze acceleratie
– Het PrimeStart™ startsysteem. Net zo makkelijk koud te starten als een auto – draai gewoonweg de contactsleutel om
– ECM (Electronic Control Module) system. Geraffineerd motor- en brandstof  management
– 24A Hoog vermogen dynamo. Altijd voldoende capaciteit om te kunnen starten en het voeden van accessoires
– Groot trim & tilt verstelbereik. Veilig binnen handbereik met een simpele druk op de knop
– Optionele mogelijkheid om het tiltbereik te beperken. Voorkomt schade aan boot en motor bij maximaal tillen van de motor
– Leverbaar in L (langstaart) en X (extra-langstaart)
– Leverbaar met links of rechtsom draaiende propellers. Voor optimale controle met duo-installaties
– Anti-corrosie Protectie. Waakt over de motor gedurende de gehele, lange levensduur

Technische specificaties Yamaha F115
Motortype: 4-takt, 4 cilinder in lijn, 16 kleppen, DOHC
Motorvarianten: F115AETL, F115AETX en FL115AETX
Cilinderinhoud: 1.741 cm³
Boring x slag: 79,0 mm x 88,8 mm
Max. vermogen aan propelleras in middenbereik: 84,6 kW bij 5.500 tpm
Max. toerental bij volgas: 5000 – 6000 tpm
Smeersysteem: Wet sump
Elektronische brandstofinjectie: EFI
Ontstekingssysteem: TCI / microcomputer
Startsysteem: Elektrisch
Overbrengingsverhouding: 2.15 (28/13)
Gewicht inclusief propeller: L: 185,0 kg – X: 189,0 kg
Inhoud oliecarter: 3,7 liter
Trim- en tiltsysteem: Hydraulische trimmen en kantelen
Dynamo / vermogen: 12V – 24A

www.yamaha-motor.nl

terug