Zeilles definitief naar laag BTW-tarief

Zeilscholen mogen voortaan onder bepaalde voorwaarden, net als andere sporten, definitief het gunstige lage (6%) BTW-tarief hanteren. Deze uitspraak heeft de Hoge Raad vanochtend gedaan na een jarenlange rechtsgang van Zeilschool Zuidlaardermeer en HISWA Vereniging tegen de Belastingdienst. HISWA Vereniging – brancheorganisatie van de watersportindustrie – is verheugd over de doorbraak. Leren zeilen wordt nu een stuk toegankelijker.

De Belastingdienst hanteert al jarenlang het uitgangspunt dat zeillessen met 19% BTW moeten worden belast. Volgens de Belastingdienst is bij zeilles op openbaar water geen sprake van een sportactiviteit in een ‘sportaccommodatie’, zoals is beschreven in de BTW-wetgeving. Daarom geldt volgens de Belastingdienst voor zeilles het hoge BTW- tarief van 19%, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tennisles of paardrijles.

Zeilschool Zuidlaardermeer en HISWA Vereniging voerden aan dat zeilles vaak wordt gegeven vanuit een walaccommodatie waar theorieles wordt gegeven, de haven waar de beginners oefenen en de boten liggen en een vaargebied waar met boeien en vlotten het zeilparcours wordt uitgezet. Het is goed gebruik dan anderen daar niet doorheen varen. Dit samenstel van voorzieningen kan volgens het Gerechtshof Leeuwarden en volgens de Hoge Raad wel degelijk worden aangemerkt als een ‘sportaccommodatie’ als bedoeld in de Europese BTW-wetgeving.

In cassatie
Op 11 mei 2010 stelde het Gerechtshof te Leeuwarden Zeilschool Zuidlaardermeer en HISWA Vereniging in het gelijk. Het Ministerie van Financiën liet het er niet bij zitten en ging in cassatie bij de Hoge Raad. Nu, anderhalf jaar later, is een definitief oordeel geveld waarbij de Minister en de Belastingdienst in het ongelijk worden gesteld.

“We zijn dolblij dat de zeilscholen nu niet meer fiscaal worden gediscrimineerd. Zeilen is een oerhollandse en nota bene een Olympische sport. Ouders met kinderen moesten voor een week zeilles veel meer BTW betalen dan voor een ander sportkamp. Dat vonden wij onverteerbaar’’, stelt Geert Dijks, hoofd branchebelangen bij HISWA Vereniging. Zeilschool Zuidlaardermeer spande daarom met steun van HISWA Vereniging al in 2007 een rechtszaak aan en wint nu uiteindelijk. “Een doorbraak voor de zeilinstructie in Nederland. Zo wordt de drempel lager om te genieten van deze prachtige sport en dat is in deze tijd zeker welkom”, stelt Willem Otto Nachbahr, directeur-eigenaar van Zeilschool Zuidlaardermeer.

Sporten stimuleren
HISWA Vereniging vindt het positief dat zeilles eindelijk gelijkgesteld wordt met andere sportinstructie en hoopt dat dit in de toekomst geldt voor alle watersportopleidingen in Nederland. Nu is de uitspraak van toepassing op zeilscholen die vanuit een accommodatie opereren en binnen een afgebakend waterareaal les geven. Dit criterium zou in de toekomst moeten vervallen. De uitspraak van de Hoge Raad doet recht aan de geest van de wet. “De politiek heeft het lage BTW-tarief op sportbeoefening ingevoerd om sport te stimuleren. Het is dan onbegrijpelijk dat de Belastingdienst vervolgens via beperkingen deze doelstelling voor bepaalde sporten torpedeert”, aldus Dijks.

www.hiswa.nl

terug