135 km hardlopen en fietsen voor de KNRM

Op zaterdag 10 december 2011 gaat de 3e KNRM West Coast Challenge van start, een unieke run-bike-run van Hoek van Holland naar Den Helder langs de kust van Nederland. De koppels die meedoen doen dat met één mountainbike en wisselen samen het fietsen en lopen af. Doel van de challenge is om fondsen te werven voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Een team van twee man/vrouw krijgt de uitdaging gezamenlijk met één fiets de afstand van Den Helder naar Hoek van Holland op eigen kracht af te leggen. De totale afstand bedraagt 135 kilometer en loopt vrijwel volledig over het strand. Door afwisselend hard te lopen en te fietsen moet het team de passende mix van snelheid en duurvermogen vinden om deze enorme afstand af te leggen. De lengte maakt dat de teamleden ieder ongeveer 65 kilometer hardlopen en 65 kilometer fietsen. De start is om 5 uur ’s ochtends en de organisatie hoopt dat iedereen om 8 uur ’s avonds binnen is. Onderweg krijgen de teams support van de gele KHV’s (Kust Hulpverlening Voertuigen) van de KNRM en bij IJmuiden worden de teams door reddingboten van de KNRM overgezet.

Uitdagende ondergrond, onvoorspelbare omstandigheden
Eigenlijk is de West Coast Challenge niet in beelden te vatten. Je moet het beleven. Initiators èn deelnemers Raimond Schikhof en Walter Pennekamp besloten voor dit jaar nog meer teams te zoeken die mee wilden doen. Vorig jaar werd voor het eerst de mogelijkheid geboden om een halve challenge te doen en dat kan dit jaar weer, samen met de nieuwe mogelijkheid de challenge als bedrijventeam te volbrengen. Op dit moment hebben zich 14 teams voor de hele afstand ingeschreven en 20 voor de halve en doen er 6 bedrijventeams mee die met twee keer twee man een hele challenge afleggen.

Wat ooit begon als een ‘leuk duursport evenement in de wintermaanden’ is inmiddels uitgegroeid naar bijzonder fondsenwervend evenement ten bate van de KNRM. Met de huidige weersvoorspellingen weten de deelnemers dat  het ‘bepaald geen gemakkelijke tocht gaat worden’, maar toch gaan ze. ‘De vrijwilligers van de KNRM laten zich ook niet afschrikken door slechte omstandigheden, dus dan kunnen wij natuurlijk niet achterblijven” aldus Pennekamp. ‘Met een evenement als deze krijg je met elkaar een echt familie gevoel, iets wat de geleden pijn weer doet vervagen.’

Support?
Ergens tussen 10 en 11 uur verwacht de organisatie de doorkomst van de teams op de hele afstand in IJmuiden. De deelnemende teams aan de halve afstand starten eveneens om 10.00 uur in IJmuiden bij strandpaviljoen Noordzee of Sea You in Velsen Noord. De sporters zijn via een GPS-transponder op de fiets te volgen via de website www.westcoastchallenge.nl Door de GPS-transonders is het ook voor de thuisblijvers leuk om de WCC te volgen en op gezette tijden op te duiken langs de route.

Meer informatie vindt u op www.knrm.nl en www.westcoastchallenge.nl 

terug