Machtig mooie 15e Beurs Klassieke Schepen

De swingende opening voorspelde al een fijne beurs. De jubilarissen Thedo Fruithof en Wim de Bruijn genoten volop van een inspirerende vlotte Ronald Plasterk die de beurs opende, en van de varende cabaretier Pieter van Empelen, die een loflied op de jarige beurs zong. Marijke de Jong, winnares van de BKS-SdZ Wisseltrofee, hield een bevlogen toespraak over het belang van de kennis en overdracht van tradities en de wettelijke erkenning van varende monumenten.

Vervolgens trokken drommen mensen langs de stands en de schepen. De Kamper Kogge met zijn stoere middeleeuwse uiterlijk en liederlijke verhalenvertellers was een blikvanger. Maar ook het zandscheepje, de boeiers, botters, jachten, tjalken, stoomslepers en andere plezier- en bedrijfsvaartuigen die lagen te pronken in de zon. Menigeen maakte een zeiltochtje met de zeepunter of een aak. Anderen bekeken het spektakel met een vers gerookte haring terwijl de waterscouts van De Haven driftig zaten te krabben op hun houten sloep en nieuwe zeilen naaiden.

In de grote beurstent zorgde de stevige stroom babbelende bezoekers voor grijnzende gezichten van scheepsmakelaars, boekverkopers, kledinghandelaars, behoudsverenigingen, evenementenorganisaties en ambachtslieden. Wie moe was, luisterde ademloos naar de verhalen in de Leugenbank, met als hoogtepunt solozeiler Henk de Velde die uitgebreid vertelde over ontmoetingen met ijsberen, walvissen en zeecontainers tijdens zijn indrukwekkende wereldreizen. Maar ook gesprekken met bijvoorbeeld de Amerikaan Lance Lee van de Atlantic Challenge of zeilenkenner Carlos Bartos uit Alaska waren zeer de moeite waard.

Het 15 jarig jubileum was de spil waar het iedere dag opnieuw om draaide. Vrijdag met een prachtig feest op de Friesland met alle standhouders en vrijwilligers die er al die jaren bij waren; zaterdag een grote receptie van de Fransen met negenhonderd oesters uit Normandië, eindeloos veel wijn en een oorkonde voor Wim de Bruijn van de Stichting Ronde en Platbodemjachten.

Drie keer blies beursvader Thedo Fruithof op zijn grote schelp om een dag te openen en drie keer om een dag te sluiten. Tot de laatste minuut was het druk bij de stands en bespraken oude en nieuwe bekenden geanimeerd over de handel en wandel van de museumhavens, het register varende monumenten, of gewoon over hun bootje of dat van hun dromen. Veel te snel blies Thedo ons beursverhaaltje uit, gevolgd door het grootste applaus ooit. Machtig mooi, en zo was het.

Voor meer informatie, blogs etc. www.klassieke-schepen.nl

terug